Harc a Balatonért élőlánccal, útlezárással

2011.07.02. 16:05
A badacsonyörsiek a partjuk előtti bicikliúton élőláncot alkotva és a 71-es főút egyik oldalát lezárva követeltek Balaton-parthoz jutási lehetőséget szombaton, amire azért kényszerültek, mert a korábban strandul szolgáló helyi kempinget lezárta a pár éve tulajdonossá vált, és ott fejleszteni kívánó SCD Group.

Mintegy száz badacsonyörsi lakos vett részt az akcióban. A kétszáz méter hosszú, a rendőrség által is felügyelt félpályás útlezárás a hétvégi forgalom ellenére nem okozott különösebb fennakadást a közlekedésben.

Simonné Visi Erzsébet, a demonstrációt szervező Badacsonyörsi Érdekvédelmi Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta, akciójukat addig fogják megismételni, ameddig sikerrel nem járnak, és ha kell, Brüsszelhez fordulnak segítségért. Beszámolója szerint a napokban a Parlament előtt is tiltakoznak, és petíciót kívánnak átnyújtani Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek.

Mint arról az MTI korábban hírt adott, Badacsonytomaj badacsonyörsi településrésze erre a szezonra teljesen strand nélkül maradt. Korábban a helyi kempingen keresztül jutottak fürdőzési lehetőséghez, amire álláspontjuk szerint szerzett joguk volt. A Balatontourist Zrt. kempinghálózatát évekkel ezelőtt megvásároló SCD csoport azonban úgy jutott a badacsonyörsi kemping területéhez a Veszprém megyei önkormányzattól, hogy a szerződésében nem szerepelt semmiféle ilyen jog. A vízpart nélkül maradó, emiatt már korábban tiltakozó helyieknek az SCD felajánlott térítésmentesen egy 3 ezer négyzetméternyi parti részt, de vita alakult ki azon, hogy ki tegye azt fürdőzésre alkalmassá. Az egyezség szerint az új fürdőhely átadásáig a helyiek továbbra is strandként üzemeltethetik és használhatják a kemping területét, amit ez év június elején lezárt az SCD Group helyi projektcége. Az SCD szerint teljesítették az egyezség rájuk eső részét, a helyieknek azonban erről más az álláspontjuk, ezrét nem vették át sem tavaly, sem idén nyár elején elején az új strandként átadni kívánt területet.

A kemping területén továbbra is fürdőzni kívánó badacsonyörsi civilek az ügyben birtokvédelmi kérelmet nyújtottak be, aminek az ábrahámhegyi körjegyző helyt adott. "Mivel ennek ellenére továbbra is lelakatolt kapukkal zárják le a badacsonyörsiek előtt a Balatonhoz jutás lehetőségét, hétfőn hatósági végrehajtást kérünk az ügyben, hiszen a határozat értelmében nincs halasztó hatálya annak, hogy az SCD fellebbezett, illetve további jogorvoslat lehetőségeket keres" - közölte Simonné Visi Erzsébet.

Elkán Péter, az SCD kommunikációs igazgatója korábban azt nyilatkozta az MTI-nek, a körjegyző határozatát jogellenesnek és értelmezhetetlennek tartják, ezért ha szükséges, akár bírósághoz is fordulnak.