Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Ezt kell csinálni az állástalanokkal

2011.07.03. 11:02
Májusban az Európai Unió 19 országában csökkent a munkanélküliség az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb javulást a balti országok érték el, akik igen magas, 20% körüli munkanélküliségi rátáról indultak, de az élbolyban van Magyarország, Németország és Szlovákia. Néhány országban viszont tovább romlott a munkaerőpiaci helyzet, köztük jellemzően az adósságválsággal küszködő országokban, de Bulgáriában és Szlovéniában is.

Mind az Európai Unióban, mind az eurózónában csökkent átlagosan a munkanélküliség májusban az egy évvel korábbihoz képest. Az előző hónaphoz képest viszont az átlagok változatlanok voltak. Az egyes tagállamok között viszont nagy eltérések mutatkoznak.

Legalacsonyabb a munkanélküliség Hollandiában (4,2 százalék) és Luxemburgban (4,4 százalék), míg legmagasabb Spanyolországban (20,9 százalék) és Lettországban (16,2 százalék) volt.

Az unió 19 tagállamában csökkent a munkanélküliség. Legnagyobb mértékben Észtországban és Lettországban, de azt is tudni kell, hogy ezen országok tavaly 20 százalék körüli munkanélküliségi rátával küzdöttek, és bőven van még hová javulnia munkaerőpiacuknak, ha a válság előtti szintet nézzük.

Õket követően "holtversenyben" három ország következik 1,2 százalékpontos csökkenéssel: Magyarország, Németország és Szlovákia.

Az Eurostat statisztikája szerint Magyarországon 2011 májusában 10 százalék volt a harmonizált munkanélküliségi ráta (ILO definíció szerint). A KSH nemrég publikált statisztikája szerint viszont 2011. március- május átlagában a ráta 11 százalék volt (a különbséget, ami összehasonlíthatatlanná teszi a két adatot, módszertani különbségek indokolják).

Az Eurostat megjegyzi még, hogy a május végi első becsléshez képest 1,3 százalékkal csökkentették a rátát Magyarország esetében. Ez jórészt a munkaerő-felmérés eredményeinek és szezonális hatásoknak köszönhető.