Még mindig pang az ingatlanpiac

2011.07.04. 17:23

2006 óta folyamatosan csökkennek a lakáseladások, a válság tovább rontotta a helyzetet, de a trendnek még mindig nincs vége: Duna House becslése szerint 2011 első félévében havonta átlagosan kevesebb lakást adtak el, mint tavaly. Míg 2010-ben elérte a 82 ezret a tranzakciók száma, addig idén az első hat hónapban mindössze 36 375, havonta majdnem ezerrel kevesebb ingatlan cserélt gazdát.

Az esésben jelentős szerepet játszik a kilakoltatási moratórium, egyrészt sok ingatlan így nem került ki a piacra, másrészt sokan attól féltek, hogy a lejártával a tömeges kilakoltatások miatt csökkennek az árak. A számokból látszik, hogy az első két hónap mélypontot jelentett a piacon - az akkor még március 15-re tervezett moratórium-feloldás miatt - , hiszen akkor még nem lehetett tudni az azóta bevezetett kvótarendszerről.

Forrás: Duna House
Forrás: Duna House

A második negyedévben enyhébbnek mutatkozott a moratórium feloldásától való félelem, mivel elég korán kiszivárogtak a kvótarendszerről szóló hírek és bár a kormány hivatalosan csak május végén adott tájékoztatást, a lakosság már korábban megértette, hogy nem lesznek tömeges kilakoltatások, amelyek nagymértékű árcsökkenést okozhatnak az ingatlanárakban.

Mivel a forgalmat fékező moratórium július elsején lejárt, az elemzők a második félévre élénkülést várnak a piacon.

A Duna House úgy készíti becsléseit, hogy a legutóbb megjelent KSH-adatokat viszonyítja a saját eladásaihoz, és utóbbi változásai alapján - korrigálva a részesedés változásaival - becsül arra az időszakra, amit még nem fednek le a KSH számai.