Business Talks '24
Üzleti konferencia
A népegészségügyi termékadóra vonatkozó szabályozás 2011. szeptember 1-jén lép hatályba - ha az Országgyűlés elfogadja (még kormánypárti képviselők is a következő évre halasztását szeretnék elérni). A javaslat szerint a befolyó összeg a központi költségvetés bevételét képezi, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumában (Nefmi) azonban egyértelműen arra számítanak, hogy az az egészségügy helyzetét javíthatja - írja a Napi Gazdaság. (A tervezet indoklásában arra utalnak, hogy az így nyert többletet népegészségügyi programok finanszírozási hátterének megteremtéséhez használnák fel.)
Az általunk meghatározott termékköre kivetett tételes adó esetén - mondták el a Napi Gazdaságnak a Nefmi egészségügyi államtitkárságán - az iparági adatokra támaszkodó becslés alapján számított költségvetési többletbevételként összesen mintegy 20 milliárd forint adódhat 2012-ben. A szeptemberi bevezetés mellett idén 3-5 milliárd forint bevételre számítanak.
A szaktárcánál arra nem vállalkoztak, hogy megbecsüljék, az egészségügyi kiadásokra milyen kedvező hatása lehet majd az adónak. Azt azonban hangsúlyozták: meggyőződésük szerint az extra teher alkalmas lehet arra, hogy a magyar lakosságot az egészségesebb táplálkozás irányába terelje. Jelenleg például a hazai sófogyasztás minden életkorban jelentősen meghaladja az ajánlott értékeket (a felnőttek szervezetébe napi 5 gramm helyett 14-18, a gyermekekébe 3 helyett 3,5-13,1 gramm só kerül). A szénhidrátok teszik ki egy átlagember étkezésének nagy részét, miközben naponta és testsúly-kilogrammonként mintegy 5 gramm szénhidrátra van szükségünk.
Az ÁNTSZ is inkább a megadóztatandó termékek káros hatásáról, semmint az intézkedés esetleges jótéteményeiről beszél. A cukros üdítők fogyasztása nyomán növekszik például a vérnyomás, a magas glikémiás terhelés pedig inzulinrezisztenciát eredményez. Az ilyen italok negatívan befolyásolják az ízérzetet is - különösen gyerekeknél volt kimutatható, hogy akik víz helyett rendszeresen cukros üdítőt fogyasztanak, az egészséges, kevésbé édes élelmiszereket (például zöldség, gyümölcs) nem találják ízletesnek, így nem is fogyasztják azokat.
Business Talks '24
Üzleti konferencia