Alvállalkozóitól gyűjtene pénzt a Vegyépszer?

2011.07.07. 08:36 Módosítva: 2011.07.07. 09:00
Az alvállalkozók és beszállítók bankgaranciáinak lehívásával jutna ötmilliárdos többletforráshoz a csődeljárás alatt álló Vegyépszer Hungária.

Az alvállalkozói és a beszállítói által letétbe helyezett bankgaranciák lehívásával készül betömni a cégkasszán tátongó lyukat a csődeljárás alatt lévő Vegyépszer Hungária Zrt. − erre engednek következtetni a Napi Gazdaság birtokába jutott dokumentumok.

A látszólag a vezetőség számára készített iratokban a pénzek lehívhatóságát vizsgáló felelősök több pontban is elismerik, hogy a bankgaranciák lehívását jótállás címén annak ellenére kezdeményezték, hogy azt műszakilag semmi sem indokolja. A több mint száz vállalkozást összesítő listán szereplő bankgaranciák összértéke meghaladja az ötmilliárd forintot, a Vegyépszer összesen 45,6 milliárd forinttal tartozik, saját vagyonát 20 milliárd forintra becsülik.

A dokumentum hitelességét ugyanakkor Seprényi Sándor, a Vegyépszer vezérigazgatója megkérdőjelezi, noha a bankgaranciák lehívhatóságának vizsgálatát nem titkolja. Mint fogalmazott: "Valóban foglalkozunk a projektek teljesítése körében és a szavatossági követelményekkel összefüggésben a bankgaranciák lehívhatóságának kérdéseivel, hiszen ez kötelezettsége is a cégnek, különös tekintettel a folyamatban lévő csődeljárásra".

A vezérigazgató szerint a viszonosság elvén járnak el, úgy viselkednek, ahogy velük szemben a bankok, vállalkozások és alvállalkozók. "Amennyiben a megrendelőink elkezdik lehívni a mi bankgaranciáinkat, nem látom, hogy mi miért ne tennénk ezzel párhuzamos lépéseket" − fogalmazott. A bankgaranciák lehívásához ugyanakkor eleget kell tenni bizonyos feltételeknek, az úgynevezett feltétel nélküli garanciák esetében is.

A lehívás során meg kell felelni a vállalkozási szerződésben foglaltaknak, és a bank által meghatározott feltételeknek. A Vegyépszer május 12-e óta áll csődeljárás alatt, azóta egyetlen bankgaranciát sem hívott le − tette hozzá Seprényi. Az adatok kiszivárogtatása miatt a Vegyépszer büntetőjogi lépéseket fontolgat.

A listán szereplő vállalkozások között vannak olyanok is, amelyeknél a felelős elismeri: bár műszakilag nem indokolt, a bankgarancia lehívható. Ilyen a Pannon-Freyssenet Kft. közel 42 millió forintos garanciája is, a dokumentum szerint a cég által épített M7-völgyhídnél nem jelentkeztek problémák, a Vegyépszer mégis kezdeményezte a lehívást. A Napi Gazdaság megkereste a vállalatot, de a vezetőség nem kívánt az ügyben nyilatkozni, mint ahogyan több, a listán szereplő vállalkozás sem. Név nélkül azonban többen elmondták, tudomásuk van a Vegyépszer terveiről, és attól tartanak, nem tudják megakadályozni a pénz lehívását.

Az alvállalkozók kizárólag bankgarancia fejében jutottak munkához, a fővállalkozó pedig a szerződések alapján ezeket a banknak benyújtott írásos indoklással bármikor lehívhatja, hiszen a pénzintézet − megfelelő szakemberek hiányában − nem vizsgálja annak szakmai megalapozottságát − tájékoztatta lapunkat Sipos László, a listán szereplő Gradex Kft. ügyvezetője. A Gradex az M7-es autópálya építésekor a Balatonkeresztúr és Sávoly közötti szakaszon végzett pályaszerkezeti munkákat a Vegyépszer megrendelésére, 22,3 millió forintot helyezett letétbe. A pénz jelenleg is a cég bankszámláján van, Sipos szerint a bankgarancia két hét múlva jár le.  • Hírek
  • Hírek