Jó erőben a forint

2011.07.07. 18:09

A csütörtök délutáni órákban kivirultak a piacok: az euró látványos erőre kapott, és ezzel párhuzamosan a forint is rákapcsolt. Ennek hátterében a kedvező amerikai makrogazdasági adatok, valamint az EKB elnökének sajtótájékoztatóján elhangzottak állnak. A forint euróval szembeni árfolyama a 262-es szintet is megközelítette, amire legutóbb tavaly áprilisban volt példa.

A vártnál sokkal jobb amerikai munkaerőpiaci adat (ADP-jelentés), illetve Jean-Claude Trichet-nek, az Európai Központi Bank elnökének ma délutáni bejelentése váltotta ki a kedvező nemzetközi befektetői hangulatot és így a forint ugrását. A jegybankelnök a kamatdöntési sajtótájékoztatón ugyanis jelezte: a portugál állampapírok esetében eltörölték a fedezetelfogadással kapcsolatos minimum követelményeket.

Mint ismert, kedd este a Moody’s a befektetésre már nem ajánlott kategóriába rontotta a portugál államadósság besorolását, amely azért váltott ki aggodalmakat, hogy ezt követően az EKB milyen fedezetelfogadási politikát gyakorol majd a dél-európai állammal szemben. Az EKB mai jelzése enyhíti a portugál pénzügyi rendszer likviditási problémáit, ez pedig javítja az eurózónabeli befektetői hangulatot.

Az euró a jelzés hatására a dollárral szemben 1,4240 körülről átmenetileg 1,43-ig emelkedett vissza. A svájci frankkal szemben azonban csak enyhe erősödést tudott felmutatni, a jegyzések továbbra is 1,2050-1,21 között hullámoznak. A forint az euróval szemben 263,5-264 közöttről egészen 262-ig ugrott rövid idő alatt a bankközi piacon, amellyel több mint egy éves csúcs alakult ki. A forint a svájci frankkal szemben 219 körülről 216-ig, a dollárral szemben 185-ről 183,5 körülig erősödött a bankközi piacon.