Osztrák bankért harcol oroszokkal az OTP

2011.07.07. 11:48 Módosítva: 2011.07.07. 11:51

"A Sberbank Ausztria-Magyarországba ütközött" – ezzel a címmel közölt cikket csütörtökön a Kommerszant. Az  orosz üzleti lap arról ír, hogy bár eddig csak az orosz Sberbank volt az egyetlen érdeklődő az osztrák Volksbanken Group Volksbank International (VBI) részére, szerdán azonban az OTP Bank szintén bejelentette érdeklődését. "A Sberbank szokás szerint nem akar drágán vásárolni, ha az OTP bank kitartó, elindulhat egy árverseny" – írta a lap.

German Gref, a Sberbank (Szberbank) elnöke szerdán bejelentette, hogy július végéig szándékoznak meghozni a végleges döntést a kérdésben, de még nem tudni, mi lesz az. A tény, hogy az orosz bank érdeklődik a VBI iránt, tavaly év végén vált ismertté.

Szerdán megjelent egy vetélytárs: a magyar OTP Bank is bejelentette érdeklődését a VBI iránt. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató ezt azzal magyarázta, hogy a Volksbank jelen van azokban a régiókban, ahol az OTP Bank terjeszkedni szándékozik - írta a lap.

Hozzátette: a Szberbankkal már régen folynak a tárgyalások, főleg azért, mert a Volksbanknak több nagy résztulajdonosa van. A VBI 51 százalékban az Österreichische Volksbanken, 24,5 százalékban a német DZ és WGZ Bank, s ugyanilyen részben a francia Bank Populaire Caisse d,Epargne tulajdonában van. Magában az Österreichische Volksbankban a "népi bankok" - Volksbanken - 58 százalékot, a német DZ Bank 25 százalékot tart.

Az üzlet értéke elérheti a 700 millió eurót, a szervezők a JP Morgan és a Societé Generale. Az Österreichische Volksbanken AG Group kelet-európai ágazatát tömörítő Volksbank International vagyona 2010 szeptemberének végén 13,7 milliárd eurót tett ki, de legnagyobb divíziója - a romániai, amelynek vagyona 4,8 milliárd euró - nincs benne az eladandó részben. A Volksbank International hitelportfóliója 9,9 milliárd, a betétek 5 milliárd eurót tesznek ki.

A Kommerszantnak Andrej Donszkih, a Szberbank helyettes elnöke azt mondta: tárgyalnak, és nyugalommal tekintenek arra, hogy megjelent még egy érdeklődő, végtére is szabad a piac, majd kiderül, mennyire komolyak a versenytárs szándékai. A lapnak egy meg nem nevezett forrása, amely ismeri a Szerbank tárgyalásainak menetét, azt mondta, hogy eddig az orosz bank volt az egyetlen érdeklődő.

A Kommerszantnak nyilatkozó szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy Szberbank mindeddig nem vásárolt semmit Európában, csakis a FÁK államokban fektetett be, és egyelőre nehéz megmondani, mely tényezők lesznek majd az erősebbek: a politikai megfontolások, vagy az ár. "Egyfelől a Szberbank a tőkének megfelelő összeget ajánl, vagyis van tere az alkudozásnak" - mondta az egyik szakértő. Mások arra emlékeztettek, hogy a Szberbank hagyományosan nem szereti túlfizetni a megvásárolni szándékozott vagyontárgyak árát: például ezért nem jött létre tavaly a HKF Bank megvásárlása, a Szberbank ugyanis mindössze a tőkének megfelelő árat ajánlott, s ez nem felelt meg az eladónak - írta a Kommerszant.

Az orosz sajtó csütörtöki közlése szerint German Gref, az orosz állami Sberbank elnöke szerdán jelentette Vlagyimir Putyin kormányfőnek, hogy a bank vagyona év végére 9 ezer milliárd rubelre nő, miközben év elején 8,547 ezer milliárdot tett ki, s így az idei növekedés 5,3 százalék lesz.