Még mindig 263 alatt az euró

2011.07.08. 10:11

262,99-nél már kétszer is járt ma reggel, de egyelőre 263 forint alatt van az euró ára. A így lényegében őrzi csütörtök délután elért  erejét, persze akkor 14 havi csúcson, 262,20-on is járt a kurzus. A dollár 183,50, a frank, ami tegnap 220-ról indulva 216-ig esett most 217 forint közelében jár.

Pozitív hangulatban zártak tegnap a piacok, a nap legfontosabb eseménye a délutáni EKB kamatdöntés volt illetve az azt követő sajtótájékoztató – írja az Equilor, a devizapiacokat mozgató egyik legfontosabb tegnapi eseményről. A 25 bázispontos emelést a piac bár beárazta, de a döntés így is erősítette enyhén az eurót a dollár szemben.

Sokkal fontosabb volt, emelik ki, hogy Jean-Claude Trichet a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a portugál állampapírok esetében nem fogják figyelembe venni a hitelminősítői besorolást, amikor fedezetként kell elfogadniuk a kötvényeket. Ez gyakorlatilag válasz volt a Moody’s keddi négyfokozatú agresszív leminősítésére, és valószínűleg ennyivel nem ér véget a csörte, vélik az Equilor elemzői. Elképzelhető, hogy az EKB is mögé áll azoknak az uniós kezdeményezéseknek, amelyek a hitelminősítői szabályozáson keresztül tervezik megtörni a három nagy intézet kvázi monopóliumát ezen a területen, és adott esetben közösségi szabályozóval váltanák ki a befektetési kategorizálást.

A német külügyminiszter szerint új, független, európai hitelminősítő intézet megalapítására van szükség. Guido Westerwelle egy pénteki lapinterjúban elmondta: a hitelminősítők körüli jelenlegi vita azt mutatja, hogy "semleges intézetekre van szükség, amelyek elfogultság nélkül ítélik meg a pénzügyi piacok helyzetét és világszerte azonos mércével mérnek." Az új, európai hitelminősítőnek alapítványi formában kellene működnie, és nem üzleti vállalkozásként, így biztosítható volna az intézet függetlensége - mondta a liberális politikus a Rheinische Post című lapnak.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a forintnak segíthettek hazai események is, így az, hogy az Audi a korábban bejelentettnél is nagyobb beruházásra készül Győrben, illetve az, hogy az államháztartási hiány kisebb lett vártnál, az 1076 milliárdos prognózissal szemben csak 1034 milliárd forint a féléves deficit.

A forint tegnap egyértelműen régió legnagyobb nyertese volt. A zloty bár jelentősen, a forintnál jóval kevésbé erősödött, 3,952-es reggeli szintekről 3,93-ig csökkent az euró ára. A cseh korona viszont szinte nem is mozdult, 24,24-ről csökkent az euró ára 24,2-re.