Auguszta
-3 °C
2 °C

Rekordforgalom a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

2011.07.09. 12:24

Júniusban rekordszámú, több mint 800 ezer utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, és a teljes nyári forgalom is rekordot dönthet, mert a légitársaságok minden eddiginél több résidőt foglaltak - közölte a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. az MTI-vel.

Júniusban 827.457 utas indult, illetve érkezett, ami minden idők rekordja, és ezzel 2008 óta először lépte át az utasforgalom a 800 ezres határt. Az év első felében 3,991 millió utast számláltak. A múlt évi vulkáni hamu okozta forgalomkiesést figyelmen kívül hagyva a növekedés éves összevetésben 7,7 százalék volt 2011 első felében.

Az utazási célpontok közül változatlanul London az első: júniusban 80 ezer utas indult a brit fővárosba. Párizs és Frankfurt a második és harmadik a sorban, de a legdinamikusabban a negyedik "helyezett", az Amszterdamba irányuló forgalom nőtt: egy év alatt 40 százalékkal 35 ezerre.

A hagyományos légitársaságok utasforgalma júniusban 30 százalékkal volt nagyobb a 2010 júniusinál. Az interkontinentális járatok utasainak száma ezen belül éves összehasonlításban 50 százalékkal nőtt a katari és a New York-i járatok idei indításával. A fapados légitársaságok forgalma 8 százalékkal emelkedett az adott időszakban.

A magángépes forgalom a duplájára nőtt részben a Magyarország európai uniós elnökségével összefüggő diplomáciai járatok miatt, részben pedig azért, mert a zenei fesztiválok fellépői egyre gyakrabban érkeznek Budapestre magángépen.