Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Hétszáz embert rúg ki az Elcoteq Pécsen

2011.07.12. 11:28 Módosítva: 2011-07-12 11:29:42

A pécsi Elcoteq 680 fős létszámleépítést jelentett be hétfőn; a szakszervezetek kisebb mértékű elbocsátásban reménykednek. A finn érdekeltségű, elektrotechnikai alkatrészeket gyártó cég a csoportos létszámleépítést a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjánál és a szakszervezeteknél is bejelentette hétfőn - írja a Pécsi Stop. A hírportál információi szerint kora este a cég belső levelezésén keresztül a dolgozók is tudomást szereztek a lépésről.

Novodarszky Béla, az Elcoteq Vasas Szakszervezet titkára az MTI-nek kedden elmondta: ennél kisebb mérvű leépítésre számítottak, és abban reménykednek, hogy a bejelentettnél kevesebb embernek kell távoznia. A törvényi előírások szerint ugyanis a cég ilyen esetekben a maximális létszámot jelenti be, azaz 680-nál csak kevesebb lehet az elbocsátott dolgozó.

A szakszervezeti titkár elmondta: számításai szerint legalább két hónapot vesz igénybe a leépítés. Novodarszky Béla magyarázatként hozzáfűzte, a lépés komoly anyagi terhet ró a cégre az elbocsátott dolgozók járandóságai révén, és a munkaügyi központra sem szabadíthatnak egyszerre ennyi embert. A leépítés menetéről egy héten belül megkezdődik a konzultáció a cég, annak két szakszervezete, valamint az érdekképviseleteken kívüli dolgozók képviselői között.

A szakszervezeti vezető abban bízik, hogy amint a korábbi súlyos gondokat, úgy a mostani nehéz helyzetet is átvészeli az Elcoteq.

Az Elcoteq európai - főleg balti és oroszországi gyártóhelyei - eladásával karcsúsodott az utóbbi pár évben. Ennek nyomán 2009. júniusban közölték, hogy a nagy volumenű európai gyártást Magyarországon, Pécsett összpontosítja a cég.

Mindazonáltal kevesebb, mint a felére csökkent az Elcoteq Magyarország Kft. dolgozóinak létszáma is a gazdasági válság kirobbanása után. A korábbi hétezer helyett jelenleg mintegy 2800 főt foglalkoztat a vállalat. Fejlődési lehetőséget kínált viszont a magyarországi tevékenységnek az Elcoteq és a Philips tavaly év elején kötött, világszintű megállapodása energiahatékony fényforrások gyártására, az Elcoteq szerződése a Nokiával a Nokia eladott távközlési eszközeinek utólagos javítására, szervizelésére, továbbá az Elcoteq és a kínai Huawei együttműködése, amelynek révén nagyobb mennyiségben készülhetnek távközlési hálózati rendszerekhez szükséges berendezések Pécsett.

Az Elcoteq 1998-ban jelent meg Magyarországon, korábban három, ma egy pécsi gyárában termel. A társaság 13,5 milliárd forint beruházást valósított meg 2003 és 2008 között Magyarországon.