Megalakult az OECD nemzeti tanácsa

2011.07.12. 14:39 Módosítva: 2011.07.12. 15:13

A kormány az OECD nemzeti tanács létrehozásával olyan szakmai fórumot teremtett, amely az egyes tárcák és kormányzati háttérintézmények magas szintű képviselete révén lehetővé teszi az OECD tagság előnyeinek hatékonyabban kihasználását - mondta Hidvéghi Balázs helyettes államtitkár, a tanács elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Kifejtette: a kormány világossá tette, hogy az OECD-ben a megelőző időszakhoz képest határozottabban képviseli majd Magyarország a véleményét, de ezzel párhuzamosan jobban támaszkodik majd a szervezetben felhalmozott tapasztalatokra, adatbázisokra is.

Mikola István, Magyarország OECD nagykövete elmondta: az OECD-ben elismerést váltott ki, hogy miközben a világ jelentős gazdaságai súlyos államháztartási gondokkal küzdenek, Magyarország egy lépésben 4 százalékponttal csökkentette az államadósságát, és erőfeszítéseket tesz az államháztartási hiány lefaragására.

A nemzeti tanácsnak az a jelentősége, hogy Magyarország súlyát, szerepét megerősítse az OECD-ben. Magyarország 1996 májusa óta tagja az OECD-nek, az ország csatlakozása a demokratikus piacgazdaságokhoz nagyon fontos lépés volt, de most "úgy érezzük, szükséges megújítani, új alapokra helyezni, és koncentráltan kihasználni a tagságból adódó előnyöket" - mondta a helyettes államtitkár.

Az OECD a legkülönbözőbb gazdaságpolitikai és társadalompolitikai kérdésekkel foglakozik, ezért minden tagország érdeke, hogy kihasználja azokat a hatalmas háttérbázisokat, összehasonlító elemzéseket, amelyek a nemzetközi szervezet rendelkezésére állnak. A Nemzeti Tanács azt a célt is szolgálja, hogy az ország egy-egy OECD-beli megnyilvánulásai előtt az itthoni álláspontokat, véleményeket egyeztesse, és a tanács berkein belül közös álláspont alakuljon ki.

Mikola István azt mondta, hogy az OECD-ben egyfajta "érzékeny, gyanakvó, de pozitív figyelemmel" kísérik a magyarországi útkeresés különböző lépéseit. Rámutatott: különösen azt követően alakult ez ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az OECD 50. évfordulós ünnepségén elmondta a "határokat feszegető magyar új stratégiai megfontolásokról" szóló beszédét.

Ezt a magyar útkeresést az OECD-n belül pozitív figyelem övezi, hisz az OECD-ben és az EU számos tagállamában is igyekeznek új válaszokat adni a válság által felvetett problémákra. Az OECD tagállamaiban "pozitív figyelem" kíséri, milyen lépéseket tesz Magyarország a költségvetési deficit mérséklésére, az államadósság mértékének lefaragására, a különböző területeken elindított tervek megvalósítására, a növekedés feltételeinek javítására.

Mikola István arról is szólt: az OECD-ben egyre nagyobb szerepet kaphatnak a jövőben a világ feltörekvő gazdaságai, így Kína, India, Dél-Afrika, India, és küszöbön áll Oroszország OECD-felvétele.