Új tulajok az Electro Worldben

2011.07.12. 07:29 Módosítva: 2011.07.12. 07:46

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn mindenkinek − a Napi Gazdaságnak is − megerősítette az Electro World (EW) cégcsoport tulajdonosainál és vezetőinél tartott házkutatás tényét, ám a nyomozásra való tekintettel részleteket nem kívánt elárulni. A privatkopo.hu írta meg először, hogy az elektronikai áruházakat működtető lánc több száz millió forintos számlacsalási ügybe keveredett egy Bender-Log Zrt.-n keresztül – a bender log A dzsungel könyvében a majmok népe –, amely a hírek szerint eddig 15 milliárd forint értékben bocsátott ki számlákat, a NAV erről sem kívánt részleteket elárulni.

Az EW tavaszi sajtótájékoztatóján az új vezérigazgató, Nagy Károly András arról beszélt, hogy a fizetési nehézségekkel küzdő csoportnak lassan sikerül minden adóssal egyezségre jutnia, ami lehetőséget biztosít a további működésre. Ezen túlmenően tárgyalásokat folytatnak egy európai szakmai befektetővel és ugyan lassan, de csepeg a pénz a működéshez, ehhez egy radikális vállalati átszervezés is párosul.

Az akkor felvázolt lépéseket azonban a csődvédelemnek kellene megelőznie. A védelem elnyerését korábban kezdeményezte a társaság, előző, budaörsi székhelyén. Ezt az ottani bíróság a kérelmet visszadobta, mondván, azóta a fővárosba költözött a társaság. Tegnap a Fővárosi Cégbíróság online céginformációs rendszerében nem látszott, hogy az Electro World Magyarország Kft. kapott volna ilyen "menedéket".

Az azonban látszik, hogy idén május 13-án az Electro World Magyarország Kft. két új tulajdonost − a csoporton belül nem ismeretlen NTP Elektroweb Kereskedelmi Kft.-t, illetve a ciprusi EW Electro Retail Ltd.-t − "kapott" a korábban bejegyzett tengerentúli Monumental Enterprises Inc. mellé. A korábbi sajtótájékoztatókon elhangzottak szerint a Monumentalon keresztül tulajdonolja a magyar láncot Polgár Csaba korábbi vezérigazgató.

Az NTP többségi tulajdonosa a Feluba Invest Kft., mögötte két magyar magánszemély és a Business Link Kft. áll, amely a Daradoel Kozmetikai Kft.-é, amely a kecskeméti Investsys-Europe Kft.-t tulajdonolja. Ennek két tagja van: egy panamai cég, az Investsys Corporation, amelyről az Electro World-csoport  vezérigazgatója korábban azt állította, csak egy cégbírósági félreértés, a másiknak, az Investsys-Europe-nak a tulajdonosi körébe idén április végén jegyeztek be egy a céghez egyébként nem köthető magyar magánszemélyt. Így végső soron a mögöttes felelősség révén ő az, aki az esetleges tartozásokért, bírságokért felel.