Lehetetlen küldetést hoz a jövő év

2011.07.13. 10:38 Módosítva: 2011.07.13. 11:17

Idén kedvezőbben alakulhat a költségvetés egyenlege a kormány céljainál, azonban a jövő évi vállalások teljesítéséhez sokat kell tennie - összegzi az államháztartási folyamatokról szerdán megjelent MNB-elemzés alapján a Portfolio.hu. A költségvetés egyenlegének jövőre 2,9 százalékponttal kellene javulnia, ez még a Széll Kálmán-terv és a konvergenciaprogram fényében is ambiciózus cél.

Az idei évben az eredményszemléletű költségvetési egyenleg az MNB elemzése szerint a GDP 2,8 százaléka körüli többletet mutat majd, tudósít az MTI.  A kitűzött egyenlegcél tartható, de a deficit alakulását makrogazdasági és költségvetési kockázatok övezik.

Varga Lóránt, az elemzést készítő csapat vezetője elmondta, hogy  az államháztartás pénzforgalmi egyenlege az előirányzatnál némileg kedvezőbb lehet az önkormányzatok mérlegét nem számítva. A Portfolio.hu cikke szerint ez azt jelenti, hogy az államháztartás pénzforgalmi hiánya idén elérheti a GDP 6,4 százalékát, vagyis meghaladhatja az 1800 milliárd forintot. Az uniós módszertan szerinti többlet így az egyszeri tételnek, a nyugdíjvagyon beszámításának köszönhető, de ahhoz, hogy a költségvetés valóban reális képet mutasson, kellett a 250 milliárdos zárolás is.

Az MNB elnöke egy múlt évi törvénymódosítás révén a Költségvetési Tanács (KT) tagja lett, így a jegybank a KT munkáját segítő műhellyé vált, a jelentés ennek a műhelymunkának első publikált eredménye.