Még olcsóbb lett lakást venni

2011.07.14. 16:32

Az FHB Index legfrissebb adatai szerint Magyarországon 2010-ben átlagosan 5,1 százalékkal csökkentek a lakásárak 2009-hez képest. Az esés reálértelemben 8,8 százalékos csökkenést jelent. Az év elején kiadott prognózis hasonló mértékű, de kissé nagyobb, 6 százalékos csökkenést várt.

Az FHB szakértő szerint a lakáspiac továbbra sem mozdult el mélypontjáról, az új lakások építése és az építőipar teljesítménye várhatóan 2011-ben eléri mélypontját. A hitelezési folyamatokban egyelőre nem látszik fellendülés, és az erős svájci frank továbbra is nehézségeket okoz a devizában eladósodott adósoknak.

Az FHB Index 2011 első negyedévi adatai szerint a lakásárak továbbra is nagyjából a 2009 második felében látott szintjükön stagnálnak. 2011 első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva átlagosan csupán 1,6 százalékos (reál értelemben 5,6 százalékos) árcsökkenés volt mérhető.

A lakáspiaci forgalom továbbra is kirívóan alacsony, az újlakás piacon az előre jelzett csökkenés folytatódott, a használtlakások piacán az érdeklődés némi növekedése bár továbbra is tapasztalható, ám a tényleges adásvételek száma stagnált.