Húsz napig csengethet a postás a reálhozamokkal

2011.07.15. 07:39

Módosítani kellett a Magyar Nemzeti Bank pénzforgalmi elszámolásokról szóló rendeletét, hogy megelőzzék a magányugdíj-pénztári reálhozamok kifizetésekor a postai tumultust.

A Napi Gazdaságnak az MNB-nél megerősítették a rendeletmódosítás tényét, miszerint a postának két nap helyett 20 nap áll rendelkezésére, hogy a 100 ezer forint alatti reálhozamokat kézbesítse.

A módosításra azért volt szükség, mert a reálhozamok kifizetését szabályozó kormányrendelet "elfelejtkezett" arról, hogy a Postának a hozzá beérkező pénzeket a számlára érkezést követően két napon belül továbbítania kellene.

A Posta kényszerhelyzetbe került a szabályozó által választott megoldásban, mivel fizikailag nem lenne képes a rendkívül nagyszámú (becslések szerint 1,5-1,9 millió), közel egyszerre jelentkező kifizetés teljesítésére két nap alatt. A reálhozam-kifizetésekre ráadásul a normál postai üzletmeneten felül kerül sor, akkor, amikor egyébként is milliós nagyságrendben kerül sor a nyugdíjak és a szociális támogatások kézbesítésére − így a törvényi megfelelés még akár azt is veszélyeztethetné, hogy e juttatásokat időben kipostázzák, és akár el is lehetetlenítené a Magyar Posta működését.

A fentieket észlelve az MNB − a Magyar Postával együttműködve − szigorúan csak a reálhozam kézbesítésére vonatkozóan úgy módosította a vonatkozó pénzforgalmi MNB-rendeletet, hogy a Magyar Posta a számlára érkezést követően 20 napon belül köteles a reálhozamokat továbbpostázni az érintetteknek. Ez a hosszabbítás lehetővé teszi, hogy a Posta az egyéb juttatások kiszállítását figyelembe véve ütemezhesse a reálhozam-kifizetéseket is. A jegybanknál hangsúlyozták: a mostani döntést csak a Posta feladatainak végrehajthatóságát segítendő hozták, hogy a hatalmas mennyiségű kifizetés biztonságát jobban lehessen garantálni.

A pénzforgalmi engedménynek ugyanakkor a kiutalt hozamok Postára érkezése előtti folyamatokhoz nincs köze, azokra a jelenleg érvényben lévő jogszabályok irányadók. A Napi Gazdaság megkeresésére a Magyar Posta közölte, a reálhozam-kifizetéssel kapcsolatos egyeztetések jövő hétre várt hivatalos lezárulta után szeretnék a közvéleményt tájékoztatni a részletekről.