Küszöbön az E.On gázüzletágának államosítása?

2011.07.15. 10:37 Módosítva: 2011.07.15. 10:37

Rövid időn belül az MVM ellenőrzése alá kerülhet az E.On magyarországi gázüzletága. A Világgazdaság úgy tudja, már a német cég vezetőinek az új szerződéseiről, illetve távozásuk áráról egyeztetnek. A villamosenergia-ipari csoportnak a kormány jelentős gázpiaci szerepet is szán, a majdani portfóliót megalapozó feladatok köre hónapról hónapra bővül.

A lap úgy tudja, az elmúlt hónapokban már többen kiléptek a német hátterű hazai E.On csoporttól, amelynek várhatóan a gáz-nagykereskedelmi és gáztároló-üzletága kerülne át a magyar állami tulajdonú villamos művek irányítása alá, a villamosenergia-ipari része talán nem. A fenti egyeztetések alapján feltehető, hogy valamilyen megállapodás már meg is született. Korábbi értesülésünk szerint az MVM 800 millió eurót kínált a német cég itteni gázüzletágáért, de a leendő eladó 1,2 milliárdot kért.

Szakmai körök szerint két módon: teljes beolvasztással, illetve az E.On Földgáz Trade és az E.On Földgáz Storage önállóságának meghagyásával is megtörténhet a csoport itteni gázüzletágának átvétele. Utóbbi megoldás gyorsabb és egyszerűbb, s mellette szól, hogy a piaci szereplőknek e cégekkel vannak szerződéseik, például a hosszú távú gázimportszerződés. Később fokozatosan be lehet olvasztani a két társaságot az MVM-be.

Az E.On gázüzletágának megszerzéséről azóta hallani, amióta az új kormány az MVM megerősítését kommunikálja, a villamos művek pedig jelezte, hogy jelentős gázpiaci szerepre készül. A portfólió hónapok óta épül. Az MVM beszállt az azeri gázimportot ígérő AGRI gázprojektbe, egyik lányának, az MVM Partnernek van Ausztria felőli gázimportot lehetővé tévő, lekötött vezetéki kapacitása.