Piroska
-1 °C
5 °C

Lázár: Nincs napirenden Simor távozásának kikényszerítése

2011.07.15. 15:26

Az új jegybanktörvénnyel kapcsolatos munkát november végéig szeretnénk befejezni, az új törvény erősíteni fogja a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét" - mondta a Bloombergnek a Fidesz frakcióvezetője.

Lázár János a hírügynökségnek elmondta, az új jogszabály több hatalmat ad majd a jegybank kezébe, nem csak véleményalkotási joga lenne, hanem bizonyos esetekben rendeletalkotási joga is. Lázár a Bloombergnek úgy nyilatkozott: a jegybank elnök távozásának kikényszerítése "nincs napirenden".

Mint ismert, a magyar kormány és az MNB viszonya nem felhőtlen, a Fidesz illetékesei már a tavalyi választások után elkezdték szorgalmazni Simor András lemondását állítólagos pénzügypolitikai hibák, valamint az MNB-elnök korábbi offshore befektetései miatt. Később a kormány 75 százalékkal csökkentette Simor András évente 350 ezer eurónak megfelelő fizetését.

A Fidesz frakcióvezetője beszélt arról is, hogy a kormány egy versenyképes állami szereplőt kíván létrehozni az energiaszektorban. Szerinte a Magyar Villamos Műveknek nemzeti és regionális szinten is jó esélyei vannak arra, hogy meghatározó szereplővé váljon.