Nem került sokba a hőség

2011.07.15. 08:05

Nem okoz jelentős többletköltséget az állami szervek és önkormányzatok számára a hőségriadó, derül ki a Napi Gazdaság körképéből. Az országos tiszti főorvos július 12-én rendelt el másodfokú hőségriasztást, amely ma éjfélig szól. A költségek alakulása attól függ, milyen hosszú ideig van érvényben a hőségriasztás, közölte a Napi Gazdasággal a Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. (BVK).

A Fővárosi Vízművek több forgalmas csomópontban, a budapesti Deák téren pedig egy állandó sátorból oszt vizet. Ennek napi költsége a BVK szerint megközelíti az 500 ezer forintot, amely magában foglalja a víz, a poharak, a zacskózás, a standüzemeltetés, a hűtőkocsibérlés költségeit és a saját munkatársak, illetve a diákok bérét. A vízosztó pont kialakítása és a majdani bontás összességében 400 ezer forint feletti egyszeri költséget jelent.

Budapesten a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) 25 munkagéppel, 12 órás műszakokban végzi feladatát − nappal a lakótelepeket hűtik, éjszaka pedig a fő- és tömegközlekedési útvonalakat, illetve a síneket.Többletköltséget jelenthet még, hogy a nagyobb budapesti strandok a meleg miatt két órával hosszabb nyitvatartási idővel üzemelnek. Az utóbbiak kapcsán felmerülő többletköltségekről azonban egyelőre nem tudott információt adni a BVK.

A katasztrófavédelemnél főleg szakmai jellegű többletfeladatokat jelent a nagy meleg, a szabadtéri tűzesetek száma például minimális mértékben emelkedik, leginkább ezek kiterjedése nő ilyen időszakokban, tudta meg a Napi Gazdaság az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól. A tűzoltók vonulásainak száma ebből adódóan jelentéktelen mértékben emelkedik, ami nem jelenik meg az éves üzemanyag-felhasználásban, emellett többletszolgálatot sem tesz indokolttá a hőségriadó.

A hőség következtében jelentősen, 20-25 százalékkal emelkedik a mentők által ellátandó rosszullétek száma, ez azonban nem indukál kapacitásnövelést − mondta lapunknak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője. Az OMSZ a meglévő, országosan 770 mentőautóból álló kocsiparkjával, egy időben mintegy 1700 mentődolgozóval látja el ilyenkor is feladatát. A hőséggel összefüggő kiadás lehet a dolgozóknak és betegnek juttatott védőital, ami egy-egy szezonban néhány millió forintba kerül.

A másodfokú hőségriadó feltétele, hogy a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 Celsius-fokot. Harmadfokú riasztást 27 Celsius-fokos vagy magasabb napi átlaghőmérsékletnél ad ki az országos tisztifőorvos − erre július 8-a és 11-e között került sor.