Szorul a nadrágszíj a Jászkun Volánnál

2011.07.15. 15:27 Módosítva: 2011.07.15. 15:29

Járatok csökkentésével, összevonásával, valamint gépkocsivezetők elbocsátásával mérsékelné veszteségét a Szolnok helyi tömegközlekedését ellátó Jászkun Volán Zrt.

A idei évre szóló, átlagosan 10 százalékos tarifaemelés ellenére az első negyedévben a várt többletbevétel elmaradt, mert ugyanebben az időszakban az utaslétszám az előző évi azonos időszakhoz képest szintén 10 százalék körüli mértében csökkent - mondta el Pozsonyi István vezérigazgató.

A cég Szolnok helyi közlekedésére készített 2011-es üzleti tervében 270 millió forintos veszteséggel kalkulált, ennek kiegyenlítéséhez a megyei jogú város önkormányzata 130 millió forinttal tud hozzájárulni.  Miután a tarifaemelés nem hozott kedvező változást, szükségessé vált a hálózat, a vonalak és a járatok átalakítása, amelytől egy év alatt 40 millió forint megtakarítást vár a vállalat. Ezzel és az akciótervben meghatározott további intézkedésekkel a veszteség.

Pozsonyi István az elbocsátások kapcsán jelezte: aktív korú, alkalmazottként dolgozó autóbuszvezetőt nem küldtek el, a 15 érintett nyugdíjasként illetve szerződéses munkaviszonyban látta el munkáját. A Jászkun Volán vezérigazgatójának véleménye szerint az összes megyei jogú városban hasonló gondokkal küszködnek a helyi tömegközlekedést biztosító társvállalatok.