Balsai a kormányra mutogat

2011.07.18. 13:41 Módosítva: 2011.07.18. 13:42

Az eredeti "törvényjavaslatot az Országgyűlésnek benyújtó Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes szakmai osztályai működtek közre" annak a módosításnak a szövegezésében, amely az utolsó pillanatban kivette a pénzügyi salátatörvényből a dohánytermékek jövedéki adójának emelésére vonatkozó passzusokat. Legalábbis Balsai István ismeretei szerint, aki, mint a módosítást formailag jegyző alkotmányügyi bizottság fideszes elnöke a Társaság a Szabadságjogokért közérdekű adatigénylésére válaszolta ezt.

A minisztérium június 3-án nyújtotta be a pénzügyi törvények módosítására vonatkozó javaslatát az Országgyűlésnek. A sodort cigihez szükséges vágott dohány adóemelésének mértékét a kormánypárti frakciók Hörcsik Richárd képviselő módosításának támogatásával előbb jócskán lefaragták, de végül, a július 4-i zárószavazás előtt órákkal, egy az Alkotmányügyi bizottság által benyújtott újabb módosítóval végül az egész adóemelést törölték. A módosítót aláíró bizottsági elnök, a leendő alkotmánybíró Balsai István akkor az Indexnek úgy kommentálta a döntést, hogy "a dohánylobbi erősebb volt", de azt nem volt hajlandó elárulni, ki is írta a forma szerint bizottsági módosítót.

Azt, hogy az NGM vonta vissza eredeti javaslatát, már nem nagy meglepetés: ezt mondta már korábban az Indexnek Lázár János frakcióvezető, aki szerint a képviselőcsoport és a tárca között kialakult vitás kérdések rendezésének érdekében döntöttek az eredeti adóemelési javaslat visszavonásáról. Az ügyben azonban több kérdés továbbra is nyitott, nem világos például, hogy az idei évi emelést miért nem hajtották végre - ezt nem érintette a Hörcsik féle módosító. Az NGM azonban többszöri megkeresésünkre is mindössze annyit közölt az ügyben, hogy "a törvényjavaslathoz érkezett, megszavazott képviselői módosító indítvány értelmében a cigaretta és a fogyasztási dohány adója közti különbség jóval kisebb mértékben csökkent volna, ezért alkalmatlan lett a törvényjavaslat eredeti céljainak elérésére. Tekintettel a fentiekre az a döntés született, hogy év közben a dohánytermékek jövedéki adója ne változzon, a kérdésre az őszi adócsomagban visszatérünk."

Balsai válaszában egyébként jelzi: ilyen esetekben a bizottság tagjaitól nem is várható el, hogy pontosan értsék az eléjük kerülő ügyet, a zárószavazás előtti módosítók esetében az előterjesztő véleménye az irányadó. A minisztérium képviselője ott volt az ülésen, és jelezte, támogatják az adóemelést törlő módosítást. Balsai kitér arra is, "a bizottság titkárságán, vagy az elnöknél a dohányipar képviselői részéről találkozó kezdeményezésére nem került sor".