Érkeznek a reálhozamok

2011.07.19. 12:12
Több magánnyugdíjpénztár már megindította a reálhozamok kifizetését az állami nyugdíjrendszerbe visszalépett ügyfeleinek. Aki kérte, a pénzt a bankszámlájára utalják, aki nem, az szeptember 16-ig a Magyar Postán keresztül juthat a pénzéhez, ha jár neki.

A jogszabály szerint a magánnyugdíjpénztárak legkésőbb 2011. július 20-ig kötelesek írásban visszaigényelni a reálhozamot és a tagdíj-kiegészítést az Alaptól, s azok kifizetését a visszaigényelt összeg jóváírását követő 8 munkanapon belül, de legkésőbb 2011. augusztus 31-ig kell teljesíteniük a jogosultak részére.

A reálhozamról és tagdíj-kiegészítésről a volt pénztártagok többsége úgy rendelkezett, hogy a neki járó összeget adómentesen veszi föl korábbi pénztárától, lakcímére történő postai kiutalással vagy banki átutalással. Ha a volt pénztártag nem rendelkezett a kifizetéssel kapcsolatban, a magánnyugdíjpénztár a pénzt a tag részére a pénztári nyilvántartásban szereplő lakcímére küldi meg a Magyar Postán keresztül.

Így várjuk a postást

A Posta a pénzt a pénztári utalástól számított 20 munkanapon belül teljesíti. Amennyiben a volt tagot 150 ezer forint alatti összeg illeti meg, azt a postai kézbesítő személyesen fizeti ki a lakcímen. Ha a kézbesítő nem találja otthon a címzettet, értesítőt hagy nála, amely alapján a tag az értesítőn szereplő postán veheti át a pénzt. A 150 ezer forint feletti összegek esetében a volt pénztártag értesítőt kap, és ennek alapján tudja átvenni a neki járó összeget a postán.

Akit a postás nem talál otthon, az (vagy meghatalmazottja) szeptember 16-ig átveheti a hozamot a Postán. Aki a határidőig nem veszi át a pénzt, az már csak nyugdíjasként láthatja viszont, a Posta ugyanis a nyugdíjpénztáron keresztül visszautalja az összeget az Államkincstárnak, ott pedig a beígért egyéni számlákon írják jóvá az összeget.