Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Napelemgyár épül Csornán

2011.07.19. 16:13

Mintegy ötvenmillió eurós beruházással nagy méretű napelemeket előállító gyárat épít Csornán a magyar tulajdonú svájci EcoSolifer AG hazai cége, ezt kedden sajtótájékoztatón jelentették be.

A beruházás szeptemberben indul, a tervek szerint a jövő év nyarán már termel. A létesítmény közvetlenül 160 munkahelyet teremt, de a tulajdonosok szerint ez a jövőben bővülhet. A sajtótájékoztatón elhangzott: az itt készült termékekből származó export-árbevétel 2013-ra elérheti az 50 millió eurót.

Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a rendezvényen közölte: heteken belül kormánydöntés születhet a beruházás 935 millió forintos támogatásáról; azzal számolnak, hogy ez három éven belül megtérül.

A cégnek azt kell vállalnia, hogy a beruházás elkészülte utáni öt évben legalább ekkora létszámot alkalmaz. Az alkalmazottak zöme szakmunkás lesz - mondta el, hozzátéve: a beruházás közvetve legalább kétszer-háromszor ennyi kisvállalkozói munkahelyet teremt, várhatóan évi százmillió forintos helyi adóbevételt generálva.

A létesítés helyszínéről még nem született megállapodás, de a beruházó teljesen elégedett volt, amikor megmutatták neki a csornai ipari park egyetlen önkormányzati tulajdonú telkét - közölte kérdésre válaszolva Gyopáros Alpár (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője, aki az utóbbi évtizedek legnagyobb csornai piaci beruházásaként említette a befektetést.

Visszajöhet, aki elment

Megemlítette: már kevesebben jönnek a városba dolgozni a környékről, mint ahányan innen mennek más településre, közülük sok fiatal már nem is tér vissza Csornára. Csak azért nem csökken a település lélekszáma, mert felszívja a vidék lakosságának egy részét. Azt remélik, hogy ez a beruházás ezen a helyzeten is változtat.

Áder János, Csorna korábbi országgyűlési képviselője, az Európai Parlament tagja az eseményen jelezte: a beruházással olyan, 21. századi technológia települ Magyarországra, amely eddig itt nem volt jelen.