Még várni kell a reálhozamra

2011.07.20. 08:33

Ma igényelhetik vissza utoljára a magánnyugdíjpénztárak a tb-rendszerbe visszalépett tagoknak kifizetendő reálhozamot és tagdíj-kiegészítést. Tegnapig - tudta meg a Napi Gazdaság - összesen hét pénztár kérte vissza teljes egészében a pénzt, és csupán egyetlen olyan akadt (ez a lap információi szerint az Életút), amely meg is kezdte a kifizetést a volt tagoknak.

Az ügyek többsége tehát csak ma indul, így tesz az OTP is, amely önmagában 60 milliárd forintot kér vissza. Az utolsó pillanatra hagyta a tranzakciót például az Aranykor vagy a Budapest Magánnyugdíjpénztár is. A Pannónia - Pellei József ügyvezető igazgató szerint - hétfőn indította el kérelmét, megvárta ugyanis a pénzügyi felügyelet által előírt belső ellenőrzés lezárulását.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) határidőre minden pénztár beadta a belső ellenőrzésről szóló jelentést - mondta érdeklődésünkre Binder István szóvivő. A PSZÁF ezek többségét megfelelőnek találta, de a más kasszákból átlépőknél kisebb problémák még mindig akadnak.

Pénztári visszaigénylések (milliárd forint)

Allianz 21,0*
Aranykor 7,3
AXA 9,0
Budapest 2,5
Honvéd 10,9
ING 40,5*
OTP 60,0
Pannónia 2,7
*a pénztárt váltó tagok nélkül
Forrás: pénztárak

A pénztárak közötti adatszolgáltatásokat a Pannónia július 15-ig bezárólag vette figyelembe, határidő utáni adatszolgáltatásokat már nem dolgoztak fel. Az Allianz az átlépők miatt két lépcsőben hajtotta végre a visszaigénylést (a nagyobb tételt ez a kassza is hétfőn kérte, a problémásak azonban mára maradtak). Pellei és más pénztárvezetők is úgy látják, hogy 99 százalékos valószínűséggel minden átlépő pénztártag helyes összeget fog kapni, az esetleges eltéréseket reklamáció alapján egyedileg kezelik majd. Több kasszánál is úgy látják, nemcsak a tagdíj-kiegészítések (ez az, amit nem mindenütt sikerült teljes mértékben tisztázni), hanem a várttól elmaradó kifizetések miatt is magas lehet helyenként a  panaszok száma.

Tartani lehet attól is, hogy sokan nehezen viselik majd járandóságuk lassú célba érését - az már most látszik, hogy türelemre szükség lesz. A postai kifizetések teljesítését jelentősen lassítja, hogy a posta megszabja, hogy a magánpénztárak bankjai mekkora napi feladási limittel indíthatnak postai küldeményeket (taglétszámtól függően 5 és 40 ezer között) - mondta a lapnak Mészáros Győző, az Allianz Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. A darabszámok a postai feldolgozási kapacitáshoz igazodnak, de a pénztárak közül több azzal szembesül, hogy a limitek betartása mellett a jogszabályban foglalt nyolc munkanapos határidőn belül nem tudják teljeskörűen elindítani a postai kifizetéseket. Már csak azért sem, mert több társaság egyetlen menetben akarja indítani a tagi utalásokat.