Nem hátráltatja az eső az aratást

2011.07.20. 13:15

A mostani esős időjárás nem hátráltatja lényegesen a betakarítást, mivel a búza aratásával már a terület több mint 80 százalékán végeztek - mondta Vancsura József, a  Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerdán. Az aratást várhatóan augusztus elsejére befejezik a gazdálkodók.

A kapás növényeknek - például a kukoricának, napraforgónak, több kertészeti kultúrának, így a paprikának - kifejezetten szüksége van a csapadékra. Az ország több területén ugyanis aszályveszélyes helyzet alakult ki az elmúlt hetek száraz időjárása miatt, ezért szükséges az eső, és jókor jött.

A korábbi információk szerint őszi búzából az aratás befejeztével várhatóan mintegy 4 millió tonna körüli termés kerül a magtárakba az idén. Őszi búzát valamivel több mint 952 ezer hektáron termesztenek. A hektáronkénti termésátlagok azonban jelentősen eltérnek egymástól.

Az őszi árpa betakarításával már végeztek az országban, mintegy 669 ezer tonna lett az össztermés. Ezt a mennyiséget 265 ezer hektárról aratták le. Az őszi káposztarepcét 237 ezer hektárról gyűjtötték be, összesen 523 ezer tonnát.