Ólomszennyezett arcpakolást talált a fogyasztóvédelők

2011.07.21. 13:10

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) 90 üzletben vizsgálta az arc- és testpakolások címkézését és összetételét, és ennek során egy ólomszennyezett terméket is talált.

Az NFH a közleményben ugyan nem nevesíti a szennyezett terméket, de felhívja a figyelmet: az ólom tudtunkon kívül akár a régi csővezetékeken átfolyó vízből, de bizonyos termékek használatával is a szervezetbe kerülhet, például hajkezelő készítményekkel, iszappakolással vagy rúzzsal. Szervezetünk megóvása érdekében célszerű odafigyelni, hogy ezen termékeket milyen rendszerességgel használjuk - áll az NFH közleményében.

A laboratóriumi vizsgálatokkal kapcsolatban a közlemény kitér arra is, hogy az ólom és vegyületei kozmetikai termék gyártásához nem használhatók fel, ugyanakkor a kozmetikumokban felhasznált nyersanyagok szennyeződéseként előfordulhat a nehézfém. Ugyanakkor a szennyeződésként előforduló ólom mennyiségére nincs szabályozás, ezért a hatóság nem tud szankcionálni. A hatóság az ólomszennyezett termékek forgalmazását megtiltani nem tudja, ettől függetlenül felhívják a fogyasztók figyelmét arra, hogy az ólom kis mennyiségben is veszélyes lehet, így nem árt megfontolni bizonyos termékek rendszeres használatát.