Benedek
-2 °C
14 °C

Üres utakat hozhat a 400 forintos benzin

2011.07.22. 13:14
Újra csúcsra ugrott az üzemanyagok ára: a benzin literje 385 forintba, a gázolaj 371 forintba kerül szerdától. Bár már most is egyre kevesebb benzint tankolunk, 400 forint mellett az autósok csaknem harmada felhagyna a vezetéssel. Ez a nem olyan távoli jövő, a világgazdasági folyamatokat látva a mostaninál sokkal alacsonyabb árakra nem számíthatunk.

Nincs messze a nap, amikor tömegek hagyhatnak fel az autózással, hétről hétre közelebb kerülünk a 400 forintos benzinárhoz, ami lélektani határnak tűnik. A Forensis felméréséből kiderül: a benzint használók 35 százaléka, a dízelesek 25 százaléka már csak hébe-hóba tankolna ilyen magas üzemanyagár mellett.

"A több mint 7000 autós megkérdezésével készült felmérés szerint a dízeles autók sofőrjei tovább tűrik az áremelkedést, ennek oka lehet, hogy a szolgáltató szektorban nagyobb arányban használják ezt az üzemanyagot, bármekkorára nő is az ár, a cégek nem állnak le a fuvarozással" – mondta az Indexnek Markót Imre, a Forensis autóklub ügyvezetője.

Egyes kutakon már most is találkozhatunk 400 forintos árakkal, a szerdai nyolcforintos Mol emeléssel a benzin átlagára 385 forintra, a gázolajé 371 forintra nőtt, az autósok 20-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak.

A felmérésben részt vevő válaszadók 3 százaléka a mostani árak mellett sem tankol benzint, 5 százalékuk 380 forintnál, 6 százalékuk 390 forintnál állna le. A dízelesek 9 százalékának 380-nál, 15 százalákuknak 390-nél szakadna el a cérna. (Az egeret az alábbi grafikon oszlopain mozgatva láthatja, a válaszadók mekkora része viselne el magasabb árakat.)

 

Az emelés előtt tankolt, aki tehette

Olvasóink beszámolói szerint az áremelés előtti napokban érezhetően nagyobb tumultus volt a töltőállomásokon, ezt lapunknak a Shell is megerősítette. A Forensis felmérése szerint közel négyszeresére nőtt a forgalom. "Érdekes ugyanakkor, hogy az autósok többnyire ilyenkor sem tele tankolják az autót, hanem egy meghatározott összegért tankolnak, kinek mennyit enged a családi költségvetés" – mondta Markot.

Az autósok spórolnak, ahogy tudnak, a sofőrök egy része a fogyasztását fogta vissza, egy másik részük átállt E85-re, a mindeddig jövedékiadó-mentességet évező bioetanol literjét csaknem száz forinttal olcsóbban lehetett tankolni.

 

Miért E85 az E85?

Az E85 a bioetanolra vonatkozó egyik szabvány kódja, Magyarország ezt vezette be 2006-ban. Az üzemanyagnak 99 százalékos szeszből kell készülnie, legalább 5, legfeljebb 25 százalék benzinnel keverve, a pontos arány akár évszakonként is változhat, telente például több benzint tesznek bele, segítve az indítást. (Több jövedéki adót fizetnek a bekevert benzin után.)

Most, hogy az E85 adómentességét megszüntette a kormány, keveseknek érheti meg továbbra is bioetanolt tankolni, ez jót tehet azoknak a nagyobb kúthálózatoknak, amelyek eddig sem forgalmaztak zöldbenzint, sőt kimondottan rossz szemmel nézték annak térnyerését.

Pletser Tamás, az ING-olajszektor vezető igazgatója szerint a közeljövőben nem számíthatunk a benzinár csökkenésére. Ezt ugyanis döntően az befolyásolja, hogy hogyan alakul a forint és a dollár árfolyama, és az, hogy mennyivel nő az olaj ára. Ezeken kívül a jövedéki adó és az áfa épül bele az árba.

Ha a forint gyengül, vagy ha nő az olaj ára, a fogyasztói árnak nemcsak a kvázi termelői árrésze emelkedik: az áfa is a megemelkedett összeget növeli, vagyis ha az olajár vagy a forintgyengülés 4 forintos emelést indokol, az 5 forintos drágulásként csapódik le.

Pletser szerint az eurózóna adósságválságáról szóló hírek alapján nem valószinűsíthető, hogy a piaci kedélyek egyhamar megnyugszanak, sem a dollár, sem a forint árfolyamában nem várható igazán a benzin árának csökkenését hozó elmozdulás, ráadásul az olaj iránti kereslet is nő.

Persze az autósok jelentős részének nincs választási lehetősége, azokon a településeken, ahol a tömegközlekedés nem reális alternatívája az autós közlekedésnek, vélhetően magas ár mellett is kitartanak a sofőrök. A Forensis-felmérés szerint az autósok negyede bármilyen üzemanyagár mellett folytatná a vezetést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!