Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

A kasszától is függ a reálhozam összege

2011.07.25. 07:26

Óriási lehet a különbség a magánnyugdíjpénztáraktól kapott reálhozam összegében aszerint, hogy ki melyik pénztárt hagyta ott - írja a Napi Gazdaság. A reálhozamban, illetve tagdíjkiegésztésben részesülők aránya is jókora szórást mutat, de hihetetlenül nagyok az eltérések az egy főre jutó kifizetések terén is.

A legnagyobb summára az ING egy volt tagja számíthat, számára tagdíjkiegészítéssel együtt a kassza majdnem 5,6 millió forintot fizet ki. A Dimenziónál 180 fő esetében a reálhozam és a tagíjkiegészítés összege meghaladja az egymillió forintot - tudta meg a lap meg Paczolai Szabolcstól, a pénztár vezetőjétől.

A Honvédnál akad olyan, a tb-rendszerbe visszalépett tag, aki összesen mintegy hárommillió forintot vehet fel. A Pannóniánál a reálhozamban részesülők 80 százaléka kap többet százezer forintnál, félmilliónál magasabb kifizetésnek pedig az érintettek több mint negyede örülhet - mondta Pellei József ügyvezető.

Az ING szerint az átutalásra váró összegek első része, mintegy 42 milliárd forint ma landolhat a pénztár bankszámláján, ezt követően azonnal indítják a tételeket. A kifizetéseket az ING augusztus 15-éig teljes egészében lebonyolítja (a további részletben érkező mintegy 13 milliárdnál is). A Honvéd ötezer főnek már július 19-én megkezdte a kifizetést - tájékoztatta lapunkat Szenes Zoltán ügyvezető. A következő menetben 11,1 ezren mától számíthatnak a pénzre. A záró ütemre pedig augusztus első napjaiban került sor.

Az Allianz már elindította a kifizetéseket, a pénz továbbítását pedig augusztus ötödikével várhatóan be is fejezik. A reálhozamok kifizetése a Dimenziónál a mai napot követően indul meg.

Az Aegon az utalási kapacitásokat megtöbbszörözte, bár a közel félmillió tagi kifizetés még így is jelentős időt vesz igénybe. Az első kifizetésekre várhatóan ma, illetve a következő három napban kerül sor. A banki számlákra az utalás napját követő napon meg is érkezik a pénz. Az utolsó utalás várhatóan augusztus 24-25-én történik meg.

Mint nyomatékosították: először a nyilatkozó tagok számára fizetnek a nyilatkozat beérkezésének sorrendjében, ezután következnek a nem nyilatkozó tagok. A Postával is egyeztetett, optimális kifizetést lehetővé tévő menetrend szerint a tömeges kifizetések augusztus elséjén indulnak és az augusztus végi határidőig teljesülnek - tudta meg a lap az OTP magánnyugdíjpénztártól.

Reálhozamok

Pénztár Arány Átlag
  (százalék)* (ezer forint/fő)
Aegon 85,1** 80
Allianz n. a. 85***
Aranykor n. a. 110**
AXA n. a. 40**
Budapest 92,8** 97
Dimenzió 98,8 294
Erste 60,1** 34
Generali 72 n.a.
Honvéd 97,6 238
ING 82,1** 133
MKB 89,7** 117
OTP 85** 75
Pannónia 98,9 344
*a tb-be visszalépett tagok közül pénzre számíthat
**Napi Gazdaság-számítás
***az időközben pénztárt nem váltóknál
Forrás: pénztárak, Napi Gazdaság

A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott pénteken azt hangsúlyozta, hogy a magánnyugdíjpénztárakból az állami rendszerbe visszaléptettek közül 570 ezren egyetlen fillér reálhozamot sem kapnak. Selmeczi Gabriella bejelentette azt is, hogy a majdnem 2,5 millió volt pénztártag pedig átlagosan mindössze 76 030 forint kifizetésére számíthat. A Stabilitás Pénztárszövetség erre válaszul kiemelte: az előzetesen vártnál többen vehetnek fel most pénzt, ráadásul az összeg is magasabb a vártnál, Selmeczi korábban tízezer forintos nagyságrendet prognosztizált.