Az amerikai hírek erősítik a svájci frankot

2011.07.25. 10:19

Negatívan érintik a fő piaci hírek az euró és a dollár mellett a forintot is: hétfő reggel 10 órára a a svájci frank 233 forint fölé erősödött, és az euró is átlépte a 270 forintos határt.

Ez jelentős gyengülés a hétfő kora reggeli árfolyamokhoz képest, amikor a svájci frankot 230 forint alatt, az eurót pedig 267 és 268 forint között jegyezték.

A gyengülés egyik oka, hogy pénteken nem sikerült megegyezni az Egyesült Államok adósságplafonjának emeléséről, a demokraták és a republikánusok közötti tárgyalás elhúzódása pedig azzal a veszéllyel jár, hogy a hitelminősítők rontanak az ország adósságbesorolásán.

Az is rontott a hangulaton, hogy a Moody's 3 fokozattal ismét leminősítette Görögországot, ami így az államcsőd kategóriába került. Pénteken már a Fitch is részleges csődben lévőnek minősítette az országot.

A hírek hatására ismét kockázatkerülővé váltak a befektetők a múlt heti,  átmeneti bizakodás után, ami az eurózóna vezetőinek tárgyalását övezte, így a tartalékdevizának használt svájci frank jelentősen erősödött az euróval, és még nagyobb mértékben a dollárral szemben.