Az olcsó dinnyére panaszkodik a dinnyeszövetség

2011.07.25. 19:20 Módosítva: 2011.07.26. 12:31

A Magyar Dinnyeszövetség sérelmezi az Aldi és a CBA üzletláncok által követett üzletpolitikát.

A CBA visszautasítja a dinnyevádat

Visszautasítja a CBA Kereskedelmi Kft., hogy üzlethálózatában a beszerzési ár alatt értékesítenék a dinnyét. Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője kedden az MTI-nek azt mondta: egyetlen tulajdonosuk árulta a görögdinnyét néhány napig kilogrammonként 39 forintért, amíg egy nagyobb tételt el nem tudott adni. Ha ezt nem tette volna meg, akkor a dinnye jelentős része megromlott volna, hiszen a rosszabbra forduló idő miatt a forgalom csökkenésére lehetett számítani. A hálózat többi üzletében a görögdinnye normál kilogrammonkénti ára 49 forint, míg akciósan 45 forint. Hangsúlyozta, hogy a 39 forintos ár sem minősül beszerzési ár alattinak.

Simonka György, a dinnyeszövetség elnöke elmondta: a két áruházlánc 35 forintos kilónkénti áron árulja a görögdinnyét, amely véleménye szerint annyira alacsony, hogy az akár kimerítheti a beszerzési ár alatti értékesítést is.

A szakember szerint ugyanis 45 forintos kilogrammonkénti fogyasztói ár alatt gyakorlatilag nem lehet értékesíteni a kiskereskedelemben a magyar dinnyét, mivel a felvásárlási ár nettó értékben számolva 25 forint körül mozog, és erre kilogrammonként még mintegy 7-8 forint szállítási költséget is rá kell számolni.

Ezért Simonka György jelezte, hogy a Magyar Dinnyeszövetség, valamint a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) képviselői közösen bejelentést tesz a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnál, továbbá a fogyasztóvédelmi hatóságnál annak érdekében, hogy vizsgálják ki az ügyet. Emellett kérik a kormányt, hogy állítson fel az eset kivizsgálására egy vizsgálóbizottságot és az Országgyűlés szakbizottságait is ugyanerre kérik.