Így készül a 2012-es költségvetés

2011.07.25. 20:49 Módosítva: 2011.07.25. 21:13

A kormány szeptember 30-án nyújtja be a 2012. évi költségvetési törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, amely december 19-20-án fogadja el, és - sürgősséggel - december 28-án hirdetik ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ütemterve szerint, amelyet hétfőn tett közzé honlapján.

"A 2012. évi költségvetési törvényjavaslat összeállításához szükséges feltételekről és az érvényesítendő követelményekről" című tájékoztató szerint a tárcaegyeztetések kedden kezdődnek, és ugyancsak keddtől várják a javaslatokat a tárcáktól. A kormány augusztus 31-én hagyja jóvá a törvényjavaslatot.

A nemzetgazdasági tárca a dokumentum bevezetőjében ismerteti: a 2012-es tervezés az eddigi gyakorlattól részben már eltérő, új rend szerint történik. A jellemzően bázisalapú tervezési módszertant felváltja az állami feladatok ellátásához szükséges források meghatározása, ami feltételezi, hogy minden, a tervezésben részt vevő szereplő áttekinti feladatait, értékeli, meghatározza azon állami feladatok körét, amelyeket a kormányzati struktúrában az adott szervezetnek kell ellátnia.

A tervezési munka során át kell tekinteni a költségvetési vonatkozású jogszabályokat, hogy azok az előírt költségvetési célok megfelelő megvalósítását szolgálják, és kiemelkedő hangsúlyt kell biztosítani az uniós források gazdasági, költségvetési céloknak megfelelő felhasználásának, az ezzel kapcsolatos feladatoknak, olvasható a minisztériumi dokumentumban.

A kormány gazdaságpolitikájának alapja az államadósság csökkentése és a költségvetési egyensúly helyreállítása melletti szilárd elkötelezettség, amit a 2008-ban kezdődő válság után kialakult sérülékeny nemzetközi pénzügyi-gazdasági helyzetben is következetesen érvényesíteni akar, írják.

"A 2012. évi költségvetésben ezért meg kell teremteni mindazon feltételeket és eszközöket, amelyek megvédik Magyarországot és a magyar gazdaságot a világgazdaságban zajló folyamatok miatt előálló kockázatoktól" – olvasható. Ez utalhat egyfelől a kínai állam megjelenésére a magyar adósság finanszírozásában, de akár arra is , amit korábban már jeleztek kormányzati körökből, miszerint a kabinet a Mol részvénycsomagjának eladását is elképzelhetőnek tartja az ország biztonságos finanszírozása érdekében.

A magyar gazdaságpolitika emellett a munkahelyteremtésre, a gazdasági növekedésre, és a versenyképesség növelésére épül, ezekkel szoros összefüggésben valósul meg az államadósság csökkentése. Mindez mérséklődő államháztartási hiányt is feltételez, amit a a 2012. január elsejétől hatályos alaptörvényben előírt adósságcsökkentési kötelezettség is megkövetel.