Valér
4 °C
8 °C

40 milliárdos lejárt tartozás a költségvetési szerveknél

2011.07.26. 08:25
Júniusban újra nőtt a költségvetési szervek lejárt tartozása, és az így elérte a 39,8 milliárd forintot, írja a Napi Gazdaság a Magyar Államkincstár legfrissebb adatai alapján.

A félezer költségvetési szervből összesen 28 küzd kifizetetlen tartozással, az eddig megszokott rendőrségek és vízügyis szervezetek mellé tartósan bekerültek egyes egyetemek is. A kórházak adósságáról a kincstárnak nincsenek adatai, írja a Napi Gazdaság.

A költségvetési intézmények lejárt adósságállománya június végén 39,8 milliárd forint volt, vagyis egy hónap alatt 2,4 milliárddal, munkanapokkal számolva napi bő százmillióval nőtt - derül ki az Magyar Államkincstár legfrissebb adataiból. Az intézmények adóssága ennél egy nagyságrenddel nagyobb a kincstár a már lejárt tartozásokat összesíti és szükség esetén kincstári biztost rendel ki az intézményhez.

Az évet a közszféra 41,1 milliárd forint adóssággal kezdte - ami a legrosszabb nyitóállomány a kincstár 1997-es adatközlése óta. Az év első hónapjaiban a költségvetési intézmények kis mértékben tudták csökkenteni az adósságot, ám a második negyedben újra emelkedő trendet mutat az adat, amely nem meglepő a költségvetési zárolások ismeretében.

Az összes adósságon belül az állammal szemben fennálló tartozás alig 1,1 milliárd forint, ez nem adójellegű, saját felügyeleti szervnek, be nem fizetett adósság. A kifizetetlen szállítói-szolgáltatói számlaállomány a hatodik hónapban 38,8 milliárd volt, ami 2,2 milliárddal magasabb az előző havinál. Az összes adósság 48 százaléka jelentkezik a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezetnél, ezen belül nagyrészt az orvos-egészségügyi centrummal rendelkező egyetemeknél. Ennek nagysága 11,71 milliárd forint, aránya pedig az összes adóssághoz képest eléri a 29,39 százalékot.

A nemzeti erőforrás tárca összesítése szerint a kórházak adóssága - a legfrissebb nyilvános adatok szerint - 2010 végén 115,5 milliárd forintra rúgott, ebből 32,4 milliárd forint volt a lejárt határidejű szállítói állomány.