Elkezdtünk költeni

2011.07.26. 09:43 Módosítva: 2011.07.26. 10:15

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2011. májusban 0,7 százalékkal nőtt, az év első öt hónapjában lényegében stagnált az előző év azonos időszakához képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a májusi értékesítés volumene 0,5 százalékkal meghaladta az előző havit.

Suppan Gegely a Magyar Takarékszövetkezeti Bank elemzője a vártnál kedvezőbb májusi adat – és a vártnál kedvezőbb reálbér alakulás - ellenére nem vár gyorsulást a következő hónapokban, mivel az erős svájci frank és a romló fogyasztói bizalom erősen korlátozza a fogyasztás növekedését. Szerinte a következő hónapokban fél százalékos csökkenés és növekedés között ingadozhat a forgalom alakulása, az év utolsó hónapjaiban azonban bázishatások miatt a növekedés már elérheti az igen szerény 1 százalékot. Suppan szerint a pénztári reálhozamok kifizetése hozhat némi élénkülést a forgalomban, azonban ennek hatása az előző várakozásokhoz képest szerényebb lehet a svájci frank drágulása okozta emelkedő törlesztő részletek miatt.

Az országos kiskereskedelmiüzlet-hálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben  2011. májusban 646 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, és az első öt hónapban 2919 milliárd forint volt a forgalom.

Árral szemben

2011 májusában az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,4, az eurózóna országaiban 1,9 százalékkal csökkentek a kiskereskedelmi eladások 2010 májusához viszonyítva. Hazánk Lengyelországgal és Lettországgal holtversenyben a 9. legjobb eredményt produkálta a kiskereskedelmi forgalom éves dinamikáját tekintve, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A kiskereskedelmi eladások értékében 45 százalék volt az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes-, 19 százalék az üzemanyag-, 12 százalék a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi  üzletek részesedése; a többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt 2011 első öt hónapjában.

Az  előző év azonos időszakához képest az  élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi forgalom volumene 2011 májusában és az első öt hónapban összességében stagnált. A forgalom jelentős részét (90 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) eladásai májusban lényegében szintén nem változtak.

Az  előző év azonos időszakához képest a  nem élelmiszer-kiskereskedelem  értékesítésének volumene 2011. májusban 1,7 százalékkal nőtt, az első öt hónapban lényegében nem változott. Májusban az átlagost  meghaladó volt a növekedés az  illatszer-, a textil-, ruházati és lábbeli-, valamint a  könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk üzletekben. A  bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, valamint az  iparcikk jellegű vegyes üzletek  értékesítésének volumene továbbra is elmaradt az előző év azonos időszakától, azonban a csökkenés mértéke a korábbi hónapokhoz képest mérséklődött.

Az üzemanyagtöltő állomások eladásai 2011. májusban 1,7 százalékkal emelkedtek a tavalyi alacsony bázishoz képest, az év első öt hónapjában 0,3 százalékkal mérséklődtek 2010 azonos időszakához képest.