Nem változott az alapkamat

2011.07.26. 14:04 Módosítva: 2011.07.26. 16:25

Nem változtatott a jegybanki alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa mai kamatdöntő ülésén, így az alapkamat továbbra is 6 százalék marad.

A döntés nem okozott meglepetést, az elemzői konszenzus is kamattartásról szólt, a JP Morgan hétvégi előrejelzésében közölte: jelenlegi prognózisuk az, hogy az MNB alapkamata 2011 végéig változatlan marad. A Reuters néhány nappal ezelőtt készített budapesti felmérésében szintén azt várták az elemzők, hogy 2011 végén is 6 százalék lesz még az alapkamat, ugyanakkor 2012 végére 5,5 százalékot várnak a szakértők.

Július a hatodik hónap, amikor nem változott a kamat. Előzőleg, tavaly november és az idén január között a Monetáris Tanács összesen 75 bázispontos emelést hajtott végre.

Az inflációs pályával feltehetően egyelőre elégedettek a jegybankárok és a 2012-es 3 százalékos középtávú inflációs célt is elérhetőnek tartják. Az MNB az ülés jegyzőkönyvét augusztus 8-án teszi közzé. A monetáris tanács most először tartotta kedden a kamatdöntő ülést hétfő helyett.

"A változatlanul hagyott 6 százalékos jegybanki alapkamat a piaci várakozásoknak megfelel. Az utóbbi hónapok inflációs számai ugyan kellemes meglepetést okoztak, azonban a feszültebb nemzetközi környezet miatt a jegybank számára jelenleg nem lehet opció a kamatvágás" - vélte a kamatdöntés után Bebesy Dániel a Budapest Alapkezelő portfoliómenedzsre. Tavasz közepe óta kisebb-nagyobb megszakításokkal, de gyengülő trendbe került a forint, emelkednek a hosszabb lejáratú állampapír-hozamok, felfelé kúszik az ország kockázatosságát tükröző CDS-felár.

Bebesy szerint az eurózóna adósságválságának kiszámíthatatlan kimenetelei mellett jelenleg mindenképp indokolt az óvatosság, még akkor is, ha az inflációs célkitűzés logikája esetleg idővel az enyhítés irányába mutatna.

Simor András az MNB elnöke a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón elmondta: a kamattartás mellett egységes volt a döntés. Szerinte a magyar bankrendszer likviditása és tőkeereje a jelenleginél erősebb svájci frank esetén is megfelelő. Az elmúlt év októberében 2011 végére 245 forintos, 2012 végére 257 forintos svájci frankkal végezte el a stressztesztet a magyar bankrendszernél az MNB, és az eredmény szerint a bankrendszer ilyen esetben is képes lenne a veszteségek fedezésére, jelezte a jegybank elnöke. Simor szerint a háromszázalékos inflációs célhoz huzamosabb ideig szükség lehet a jelenlegi kamatszint fenntartására.