A PSZÁF nevében értékesít egy biztosítási ügynök

2011.07.27. 11:08 Módosítva: 2011.07.27. 11:11

Magát jogtalanul a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete képviselőjének mondva keres meg biztosítási szerződéssel rendelkező ügyfeleket egy magánszemély – áll a PSZÁF szerdai közleményében.

A PSZÁF-hoz érkezett panaszok szerint a csaló 2011 júniusától telefonon biztosítási szerződéssel rendelkező embereket keresett meg, azt közölve, hogy a felügyelet képviseletében személyes találkozó során átvizsgálná biztosítási szerződéseiket.

Az elkövető a PSZÁF nevét próbálta felhasználni arra, hogy a megkeresetteknek biztosítási termékeket értékesítsen, meglévő szerződéseik helyett újat kínáljon, vagy más módon megkárosítsa őket. A felügyeletnél tényleges károkozásról eddig nem tudnak.

A PSZÁF nem adott senkinek semmilyen megbízást ilyen célú vizsgálati tevékenységre, s a szervezetnek nincs olyan feladata, hogy bármelyik felügyelt intézmény konstrukcióját ajánlja – áll a közleményben. A PSZÁF vizsgálatait minden esetben hivatalos okirat előzetes kikézbesítésével, a megadott jogszabályi keretek között végzi. A vizsgálat megkezdése előtt a felügyeleti munkatársak hivatalos megbízólevelük és arcképes igazolványuk bemutatásával igazolják magukat.

A PSZÁF ezért felszólítja a biztosítással rendelkező állampolgárokat, hogy ne működjenek együtt az elkövetővel és a megkeresésről haladéktalanul értesítsék a felügyeletet. Mivel az elkövető magatartása felvetheti a biztosítási és üzleti titok sérelmét, illetve alkalmas a PSZÁF működésébe vetett közbizalom megsértésére, a felügyelet rendőrségi feljelentést tett az eset kapcsán.