Diána
11 °C
22 °C

Veszélyes járókák és bébikompok

2011.07.27. 12:04 Módosítva: 2011.07.27. 12:05

A laboratóriumi vizsgálat alapján a fogyasztóvédők két féle veszélyes járókát és három fajta veszélyes bébikompot vontak ki a forgalomból egy országos ellenőrzés után. en tapasztaltak miatt.

Perger Mónika, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) stratégiai kabinetjének  munkatársa elmondta, áprilisban és májusban négy héten át a felügyelők 103 féle járókából 209 terméket vizsgáltak, és 16 százalékuknál találtak szabálytalanságot. A bébikompoknál 104 féle termékből 161-et ellenőriztek, és 33 százalékuk nem felelt meg az előírásoknak.

A cél a nem biztonságos járókák és bébikompok kiszűrése volt, illetve vizsgálták azt is, hogy a RAPEX európai riasztórendszerben lévő veszélyes termékek ne legyenek a boltok polcain. A forgalomból kivont termékek nevét a hatóság még nem tette közzé, mivel ezzel meg kell várniuk a határozatok jogerőre emelkedését: várhatóan egy hét múlva az NFH honlapján már megtalálhatóak lesznek a kivont termékek nevei és cikkszámai. Aki korábban vásárolt ezekből, a blokkal visszaviheti a kereskedőhöz, és vissza kérheti az árát, mondta az Indexnek Perger Mónika.

Az ellenőrzött 73 kereskedelmi egységből 40 százaléknál találtak hiányosságot. Az ellenőrzés során 23 alkalommal feltételekhez kötötték a további forgalmazást, 21 esetben szabtak ki fogyasztóvédelmi bírságot összesen 530 ezer forint értékben. A leggyakoribb hiányosságok között szerepelt a használati utasítások nem megfelelő volta, illetve az, hogy nem tüntették fel azokat a termékeken, vagy hiányosak voltak az előírt figyelmeztetések.

A laboratóriumi vizsgálatba bevont 5 fajta termék - 3 bébikomp és 2 járóka - mindegyikénél több hibát is feltártak a felügyelők. A termékek nem voltak eléggé stabilak, beszorulhatott a gyerek ujja, a bébikompok esetében pedig a lépcsőről való leesési lehetőség is jellemző volt. Ezeket a termékeket kivonták a forgalomból, és bekerülnek a RAPEX európai riasztórendszerbe.

Perger Mónika felhívta a figyelmet arra, hogy a túlzottan olcsó termékek esetében alaposabban nézzék meg az árut a vásárlók. A letiltott veszélyes termékek teljes listáját olvasni lehet a hatóság honlapján, illetve az NFH honlapján lévő fórum oldalon szakértők válaszolnak a beérkező kérdésekre.