A PSZÁF is indít árfolyamrögzítő-kalkulátort

2011.08.01. 13:18 Módosítva: 2011.08.01. 13:21
Árfolyamrögzítő kalkulátort és fogyasztóvédelmi tájékoztatót jelentetett meg honlapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A PSZÁF a fizetési gondokkal küzdő devizahitelesek döntését segítő program elindításával egyidejűleg vezetői körlevélben szólította fel a hitelintézeteket: szenteljenek megkülönböztetett figyelmet a fogyasztóvédelmi normák betartásának a piaci és állami adósságkönnyítő eszközök alkalmazása és az arról való tájékoztatás során.

A törlesztési nehézségekkel küzdő adósok egyre növekvő számára tekintettel a felügyelet új tájékoztatót tett közzé, ami röviden összefoglalja az adósságkönnyítő lehetőségeket, bemutatja a hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások által kialakított piaci adósságrendező programok fő jellemzőit, illetve a kormányzat által elfogadott rögzített árfolyamon való törlesztési lehetőség ismérveit. A lehetőségek közül az ügyfeleknek saját jelenlegi és várható élethelyzetük alapján kell mérlegelniük és dönteniük arról, hogy fizetési nehézségeikre mi jelentheti a legmegfelelőbb megoldást, olvasható a PSZÁF közleményében.

Az internetes kalkulátor a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának átmeneti rögzítéséről szóló törvény kapcsán segít a fogyasztónak a döntés meghozatalában. Az átmeneti árfolyamrögzítés a PSZÁF szerint "akkor fontolandó meg, ha az ügyfelet az árfolyamok elmúlt időszakban lezajlott drasztikus változása miatt komoly törlesztési gondok fenyegetik, de még nincs 90 napon túli tartozása, és pénzügyi lehetőségei 1-3 éven belül várhatóan kedvezőbben alakulhatnak". A felügyelet megjegyzi: a kalkulátor orientáló jellegű, az árfolyamfixálásról szóló döntés előtt az ügyfélnek célszerű személyre szóló tájékoztatást kérnie hitelintézetétől.

A programban az ügyfél által korábban felvett devizahitel fő jellemzőinek megadásával kalkulált értékek alapján lehet összehasonlítani feltételezett piaci, valamint a rögzített árfolyamon számolt törlesztő részletek várható alakulását, közöle a PSZÁF. Kiszámítható a rögzített árfolyam mellett a gyűjtőszámlán felhalmozódó összeg (azaz a rögzített árfolyam miatt felgyűlő tartozás), s ez alapján a későbbi törlesztési kötelezettség is. Az ügyfél e mellett a feltételezett devizaárfolyamok, kamatlábak változtatásával tudja modellezni gyűjtőszámla-hitele törlesztő részletének változását is. A programot közérthető pénzügyi szótár és fogyasztóvédelmi tájékoztató egészíti ki.

Nem a pénzügyi felügyelet az első, amely az otthonmentőnek nevezett kormányzati döntés megszületése óta kalkulátort indított el. Az Indexen már június eleje óta elvégezhet egy hozzávetőleges számítást arról, hogy milyen devizaárfolyamok esetén milyen piaci, illetve árfolyamrögzített törlesztője lenne, és ez milyen plusz adósságot jelent majd 2015-re. Azt, hogy milyen árfolyamokat és milyen kamatszintet vár, ön határozhatja meg, a kalkulátor használatához csak azt kell tudnia, hogy az adott devizában mennyi a havi törlesztője (ezt a havi bankszámlakivonatán megtalálja).

Részletbefagyasztó-kalkulátor

  • Hitel devizaneme
  • Utolsó havi törlesztőrészlet CHF
  • A fix árfolyamos törlesztőrészlet devizában 0
  • Milyen átlagos piaci árfolyamra számít a következő 3 évben? / 1 CHF
  • Piaci árfolyamon ennyi lenne a törlesztő 0
  • Veszteségszámla (fix és piaci árfolyam havi különbözete) 0
  • Melyik hónapban csatlakozik az otthonmentő csomaghoz?
  • A veszteségszámlán keletkező tőketartozás 0
  • Éves kamat
  • Havi kamat 0
  • Felkamatolt tőketartozás 0

A PSZÁF közleménye kitér arra is: a felügyelet az ügyfelek tájékoztatásával egyidejűleg a hitelintézetek számára közzétett vezetői körlevélben szólította fel a piaci szereplőket, hogy saját figyelemlehívó anyagaikkal, személyre szabott, közérthető ügyintézői tájékoztatással – például a különböző lehetséges árfolyamok esetén a tőke- és kamattartozás alakulásának bemutatásával – segítsék elő a fogyasztók megalapozott döntéshozatalát az árfolyamfixálásról vagy az egyéb, adósságkönnyítő eszközök igénybe vételéről.

A felügyelet elvárja, hogy az ügyfél döntésének meghozatalához a hitelintézetek – a törvényben előírt évi egyszeri térítésmentes kimutatáson túl – a fogyasztó kérésére ingyenesen adjanak ki naprakész írásos kimutatást az adós fennálló tartozásairól, és azok jogcímenkénti tételes bontásáról. Kérik azt is: a bankok adjanak előzetes iránymutatást az ügyfeleknek arról, milyen módszerrel állapítják meg a gyűjtőszámlán felgyűlt hitel piaci kamatát a jellemzően 2015-től induló törlesztéshez. Az árfolyamrögzítés időszakában pedig adjanak rendszeres kimutatást, internetes lekérdezési lehetőséget a fogyasztónak gyűjtőszámla hitelének aktuális egyenlegéről.