Magyar kézbe kerül az egykori Láng

2011.08.01. 07:20

Megmenekült a magyar villamosgép-gyártó ipar utolsó üzeme, újraindulhat a termelés az egykori Láng Gépgyár budapesti üzemében. A pénteken aláírt szerződés  értelmében egy frissen alakult hazai konzorcium vásárolta meg a berendezések jó részét. A korábban a francia Alstom tulajdonába került nagy értékű gépek jelenlegi helyükön, a Váci úti Láng-gyár területén maradnak, írja a Napi.

A vevő a gépgyártásban komoly  hagyományokkal rendelkező Bankonzult Kft. és az Excel-Csepel Kft. által fele-fele arányban tulajdonolt, a múlt hét csütörtökön bejegyzett BK-CS Metál Kft. Az adásvételnek azonban a gyárépület nem volt tárgya, az ugyanis a Lángot privatizáló ABB egykori menedzsmentjéből alakult kft.-vé., az új tulajdonos e társaságtól bérli majd az ingatlant. A BK-CS Metál a lehető legrövidebb időn belül kívánja újraindítani a termelést − mondta a Napi Gazdaságnak Szemerey Tamás ügyvezető. Első lépésként 30 dolgozót vesznek vissza az egykori munkások közül, a létszámot pedig később megdupláznák.

Az Alstom által korábban  leállított energetikai gépgyártó és  -szervizelő üzem berendezéseivel végzik  többek közt a magyarországi erőművek generátorházainak  felújítását és karbantartását. A berendezések egy részére felújítás vár, a társaság az Alstom szervizrészlegével együttműködve végzi majd tevékenységét. Iparági becslések szerint az üzemben található − és hamarosan újrainduló − gépek értéke 30-40 millió euróra  tehető.