244 forint fölött a frank

2011.08.01. 15:41 Módosítva: 2011.08.01. 17:34
Korábban szinte sosem látott ütemben, szűk egy óra alatt hét forintot drágulva, sorozatosan rekordokat döntve erősödött új történelmi csúcsra a svájci frank a forinttal szemben; az új rekord 244,27 forint. Az euróval és a dollárral szemben is csúcson van a frank, az uniós pénz árfolyama már az 1,1-es szinten van. Az amerikai adósság miatti bizonytalanság és a rossz makroadatok okozták az újabb frankerősödést.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Bár reggel erősödéssel nyitott a forint a devizapiacokon, napközben elfogyott a lendület. A nemzetközi befektetői hangulat továbbra is borúlátó, az Egyesült Államokban a két nagy párt között megkötött adósságmegállapodásnak egyre több a kritikusa. Emiatt a svájci frank a kora délutáni órákban az euróval és a dollárral szemben is rekordra drágult, majd négy óra körül szinte percenként döntött újabb és újabb csúcsokat.

A rémület egy órája

Nem a forint gyengül

Azt, hogy ezúttal nem a forint gyengül, hanem a frank erősödik, jelzi: az euróval és a dollárral szemben nem változott érdemben a forint árfolyama. Az euró a 268,5-269 forintos sávban mozog, a napi csúcsa is csak 269,01 forint volt, míg a múlt héten járt 270 forint fölött is – igaz, reggel 267 forint közelében is. A dollárral most 187,5-188 forint környékén kereskednek, ami gyengülés a reggel 185-186-os szinthez képest, de még így sem éri el a múlt heti 190 forint körüli szintet.

A frankerősödési hullámból a forint sem maradt ki. Bár reggel még 233-234 forint között kereskedtek a frankkal, kora délután már 237 forint fölött volt az ára, majd fél négy után nem sokkal átlépte a múlt pénteken 239-es szinten elért rekordját is. Az első új mai csúcs a Buda-Cash adatai szerint fél négy után néhány perccel 239,66 forint volt.

Ezután szinte percenként erősödött újabb és újabb magasságokba a frank. Háromnegyed négy után néhány perccel már 240,78 forint volt a történelmi csúcs, négykor már 241,82 forint. Negyed ötig, szinte percenként erősödve, 244,27 forintra drágult a frank. Ez azt jelenti, hogy reggel nyolc óta nagyjából 10 forinttal, ezen belül délután egyetlen bő óra alatt is majdnem 7 forinttal drágult a frank, utóbbi 2,5 százalékos árfolyamváltozást jelent. Fél hatra 241,60 forintig jött vissza az árfolyam.

 

Az euróval szemben a dél körüli 1,128-as szintről is tovább erősödött egy frank. Fél négy körül az 1,12-es szintet érte el az árfolyam. A dollár-frank árfolyam 0,7801-es szintig esett, holott reggel még a 0,795-ös szint környékén volt. Négy előtt nem sokkal már 1,1164 volt az új euró, és 0,7778 az új dollárrekord. Negyed ötkor 1,1028-as és 0,7732-es szinten álltak a csúcsok.

Egy londoni elemzés szerint a frank elmúlt hónapokban lezajlott erősödésének brutális hatása van a devizahitelesekre. Az árfolyamváltozás átlagosan a hitelkamat 6 százalékos emelkedésének felel meg.

Sok oka van

Samu János a Concorde makroelemzője szerint több okra is visszavezethető a frank drágulása, a ma napvilágot látott európai menedzserindex és az amerikai feldolgozóipar indexe is rossz hangulatot okozott a piacon, a bizonytalanságot pedig fokozza, hogy egyelőre még nem szavazták meg az amerikai csomagot. A harmadik ok lehet Samu szerint, hogy terjed egy olyan pletyka, miszerint Olaszország kimaradhat az európai mentőcsomagból.

Mit tehet Svájc?

Hogy melyik lesz az a pont, ahol a svájci nemzeti banknak tényleg be kell avatkoznia a folyamatba, és meg kell próbálnia gyengíteni a frankot, nehezen jósolható meg, a svájci makroadatokból egyelőre úgy tűnik, az erős svájci frank hiába ugrott soha nem látott szintekre – 2007 óta több mint 50 százalékot erősödött –, ez nem rázta meg a gazdaságot. Igaz, a mostani erős frank exportra gyakorolt negatív hatásai csak később lesznek kimutathatóak, egyes cégek pedig máris jelezték a problémáikat.

Az UBS és EFG International bankok költségcsökkentésbe kezdtek, a Lonza Group, az egyik vezető svájci vegyipari vállalat pedig az erős frank okozta veszteségek miatt arra kényszerül, hogy meghosszabbítsa 2700 dolgozó munkaidejét anélkül, hogy a plusz munkaórákat kifizetné.

Kérdés, hogy a svájci jegybank egyáltalán meg tudja-e állítani a frankerősödést, 2009-ben már megpróbált beavatkozni, sorozatos euróvásárlással a 2009. márciusi, 55,8 milliárd frankos szintről 2010 májusra a rekordnak számító 238 milliárd frank értékűre növelte a devizatartalékait. Az euró– frank-árfolyamot azonban csak decemberig tudta az 1,50-es határ fölött tartani, a stratégia hatástalannak bizonyult. Ráadásul az ország komoly eurótartalékokra tett szert, amelynek értéke a frank erősödésével folyamatosan csökkent, és ez végül több mint 32 milliárd eurós veszteséget okozott a jegybanknak.

Hasonló okokat említett az Indexnek Móró Tamás a Concorde elemzési vezetője is, szerinte a frankerősödésben ugyanakkor jelentős szerepet játszanak a pszichológiai hatások, a menedéknek tekintett svájci frank akár tovább is erősödhet. "A friss adatok – az amerikai mellett az európai beszerzési indexek is – mind azt jelzik, hogy veszélyben a globális gazdasági növekedés. Az érintett államoknak laza monetáris politikát kell folytatniuk – csökkenteniük kell a kamatot –, hogy pénz áramoljon a gazdaágba, ez pedig Svájc felé hajtja a befektetőket, ahol egyelőre nem lehet jegybanki intervencióra számítani" – mondta a szakértő.

Nem oly boldogító részletek

"Hozzájárulhat a negatív fejleményekhez, hogy az elemzők egyre mélyebbre ássák magukat az amerikai javaslattervben, és a részletek már nem olyan boldogítóak. Az ország költségvetési politikájának fenntarthatósága erősen kérdéses, ráadásul a most beterjesztett tervezet nem tartalmaz lényegi kiadáscsökkentés a következő egy évre (ami után jön az elnökválasztás), pedig a piacok hiányolják a gyors intézkedéseket" – kommentálta az eseményeket Sarkadi Szabó Kornél pénzügyi elemző.

"Az amerikai helyzet az európai adósságválsággal és Kína törékenységével kiegészülve olyan piaci feszültséghez vezetett, hogy most már szinte bármikor elszabadulhatnak az indulatok. Egy kedvező jel van rövid távon: sok a pesszimista a piacon, így akik el akartak valamit adni, azok már el is adták. Nyugtalanító ugyanakkor, hogy történelmi csúcsra emelkedett a bennfentes részvényeladások száma az amerikai piacon" - mondta Sarkadi Szabó Kornél.

Befagyasszuk-e a részleteinket?

A kormány ötpontos csomaggal segítene a devizahiteleseken, az öt pont egyike a devizaalapú hitelek törlesztőin segítene azzal, hogy az elszabaduló árfolyamokat 2014 végéig fixen tartaná. Az Index elkészítette a maga részletbefagyasztó-kalkulátorát, ami megmutatja: különféle árfolyamok esetén havonta mennyivel kell kevesebbet fizetnie 2014 végéig, illetve ennek fejében mennyi 2015 januárjától törlesztendő tőkéje gyűlik össze azon, amit mi veszteségszámlának neveztünk el.

Részletbefagyasztó-kalkulátor

  • Hitel devizaneme
  • Utolsó havi törlesztőrészlet CHF
  • A fix árfolyamos törlesztőrészlet devizában 0
  • Milyen átlagos piaci árfolyamra számít a következő 3 évben? / 1 CHF
  • Piaci árfolyamon ennyi lenne a törlesztő 0
  • Veszteségszámla (fix és piaci árfolyam havi különbözete) 0
  • Melyik hónapban csatlakozik az otthonmentő csomaghoz?
  • A veszteségszámlán keletkező tőketartozás 0
  • Éves kamat
  • Havi kamat 0
  • Felkamatolt tőketartozás 0

A kalkulátor használatát ebben a cikkben írjuk le részletesen. A lényeg: azt kell beírnia, hogy az adott devizában mennyi a havi törlesztője, kiválaszthatja, mikortól fizetni fix árfolyamon, és mire számít: mekkora lesz a forintkamat és hány forintba kerül az adott deviza a következő években. A rendszer minden mást kiszámol, így a fix törlesztőjét éppúgy, mint azt, hogy mennyi újabb kvázi hitele gyűlik össze 2015 elejére.

A tőzsdék is mélyben

Délután fél négy után a Budapesti Értéktőzsde indexe is zuhanni kezdett, a BUX 21 500 pontos szintről alig egy óra alatt 21 100 pontra esett, végül 21 133 forinton zárta a napot. A Mol 19 790 forinton zárt 2,02 százalékos mínusz után, az MTelekom 1,65 százalékos mínuszban 524 forinton zárt. Az OTP papírjait viselték meg legjobban az események, 3,3 százalékos mínusz után 5270 forinton búcsúzott a naptól. A Richter részvényei 1,72 százalékkal értek kevesebbet a nap végén, 36 855 forinton zártak a gyógyszercég papírjai.

Nemcsak a pesti tőzsdeindexet lökték mélybe a rossz hírek. A nyitást követő több mint 1 százalékos erősödés után negatív tartományba fordultak a kereskedés megkezdése után fél órával az irányadó New York-i tőzsdeindexek, amit elemzők szintén azzal magyaráznak, hogy a vártnál kedvezőtlenebb lett az ISM beszerzési menedzser index júliusi értéke. Magyar idő szerint délután háromnegyed öt előtt nem sokkal a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,39 százalékkal 12 095,75 pontra csökkent. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,32 százalékkal 2747,53 pontra esett. Az S&P 500-as mutató 0,52 százalékkal 1285,57 pontra gyengült.