Nagyot buktak tegnap a frankhitelesek

Portfolio
2011.08.02. 07:57 Módosítva: 2011.08.02. 08:34

Sokkolta a 244 forint fölötti szintre ugrott svájci frank árfolyam a frankhiteleseket, az adósok közt van olyan, akinek a havi törlesztője a kezdetihez képest 80 százalékkal emelkedett, alig van köztük olyan, akinek a havi terhe alacsonyabb lenne az ugyanolyan paraméterek szerint, piaci kamatozás mellett eladósodott forinthitelesekénél.

Az OTP, az Erste és a Budapest Bank ügyfelei egy későbbi nap árfolyammozgásai miatt aggódhatnak, a többi banknál viszont akadnak ügyfelek, akiknél a részlet megállapítása a hónap 1-jére esett, ez középárfolyamon számolva a frank esetében nagyjából 240 forintos árfolyamot jelent.

Ráadásul nem csak az árfolyam változott, a bankok a megnövekedett forrás- és kockázati költségeik egy részét kamatemeléssel hárították az ügyfélre. Az egy hónappal ezelőttihez képest 10 százalékot erősödött a frank, ami változatlan kamatszint mellett azt jelenti, a tegnap törlesztő ügyfelek több mint 10 százalékos törlesztőrészlet-emelkedést szenvedtek el egyetlen hónap leforgása alatt.

Vagyis például egy 8 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, 2008-ban felvett lakáshitel 60 ezres havi törlesztője ma a 110 ezer forintot is elérheti, ami közel 10 ezer forinttal magasabb az egy hónappal ezelőttinél.

Befagyasszuk-e a részleteinket?

A kormány ötpontos csomaggal segítene a devizahiteleseken, az öt pont egyike a devizaalapú hitelek törlesztőin segítene azzal, hogy az elszabaduló árfolyamokat 2014 végéig fixen tartaná. Az Index elkészítette a maga részletbefagyasztó-kalkulátorát, ami megmutatja: különféle árfolyamok esetén havonta mennyivel kell kevesebbet fizetnie 2014 végéig, illetve ennek fejében mennyi 2015 januárjától törlesztendő tőkéje gyűlik össze azon, amit mi veszteségszámlának neveztünk el.

Részletbefagyasztó-kalkulátor

  • Hitel devizaneme
  • Utolsó havi törlesztőrészlet CHF
  • A fix árfolyamos törlesztőrészlet devizában 0
  • Milyen átlagos piaci árfolyamra számít a következő 3 évben? / 1 CHF
  • Piaci árfolyamon ennyi lenne a törlesztő 0
  • Veszteségszámla (fix és piaci árfolyam havi különbözete) 0
  • Melyik hónapban csatlakozik az otthonmentő csomaghoz?
  • A veszteségszámlán keletkező tőketartozás 0
  • Éves kamat
  • Havi kamat 0
  • Felkamatolt tőketartozás 0

A kalkulátor használatát ebben a cikkben írjuk le részletesen. A lényeg: azt kell beírnia, hogy az adott devizában mennyi a havi törlesztője, kiválaszthatja, mikortól fizetni fix árfolyamon, és mire számít: mekkora lesz a forintkamat és hány forintba kerül az adott deviza a következő években. A rendszer minden mást kiszámol, így a fix törlesztőjét éppúgy, mint azt, hogy mennyi újabb kvázi hitele gyűlik össze 2015 elejére.