Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Csányi a Raiffeisentől vesz fel hitelt

2011.08.04. 17:00

A CIB Bank Zrt.-vel és a Raiffeisen Bank Zrt.-vel állapodott meg a Bonafarm Csoport a hosszú távú hiteleinek refinanszírozására. A 139,8 millió euró értékű, 5 éves lejáratú hitelkeret szerződéseinek aláírására 2011 június 17-én került sor. A konzorciumban részt vevő bankok részesedése az ügyletben 50-50 százalék. A hitel futamideje alatt az általános ügynöki, és a biztosítéki ügynöki feladatokat a Raiffeisen Bank Zrt. látja el.

A hitelkiváltások kapcsán, különös tekintettel a biztosítékok sokrétűségére és számosságára 9 hazai pénzintézettel való összehangolt együttműködés vált szükségessé. A hónapok óta tartó előkészítések és egyeztetések során a CIB Bank és a Raiffeisen Bank közösen látta el a főszervezői feladatokat.

Csányi és a bankok

Csányi Sándor az OTP áprilisi közgyűlésén már elmesélte, mint cégtulajdonos az OTP ügyfeleihez hasonlóan szeretne hitelt szerezni cégeinek, ilyenkor rádöbben milyen "borzasztóak a bankok", milyen magas kamatokat számolnak fel, a kimutatások alapján azonban az OTP még magasabbakat alkalmaz, Csányi ilyenkor konfúz helyzetbe kerül.

A hitelfelvevő Bonafarm tulajdonosa Csányi Sándor OTP vezér. A hitelek célja, a működés refinanszírozásán túl a növénytermesztésbe és állattenyésztésbe eszközölt korábbi beruházások és a további fejlesztések refinanszírozása.

A négy mezőgazdasági és három feldolgozóipari cégből álló Bonafarm Csoport 2000 óta folyamatosan formálódva 2009 óta működik jelenlegi formájában, amikor is már külön vállalat – a Bonafarm Zrt. – jött létre az ország legnagyobb élelmiszer-gazdasági válllalatcsoportjának menedzselésére és a központi területek kiszolgálására. A csoport olyan márkák tulajdonosa, mint a Pick, a Herz, a Mizo és a Teleki, árbevétele 2010-ben közel 150 milliárd forint volt.