Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Már a cégek is menekülnek a hitelektől

2011.08.04. 09:29

Immáron az 550 milliárd forintot is meghaladja a piacon elérhető vállalatikötvény-állomány Magyarországon. A statisztika is jelzi, hogy az elmúlt időszakban előtérbe kerültek az alternatív finanszírozási megoldások. A BNP Paribas Magyarország elemzése szerint míg a válság előtt a vállalati szféra viszonylag könnyen jutott banki hitelfinanszírozáshoz, a krízis alapvető – negatív irányú – változást hozott.

„A magas hiteloldali finanszírozási költségek és a szemmel látható kockázatikörnyezet-romlás kettős présében a vállalatok szükségszerűen egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a belföldi tőkepiacról bevonható finanszírozásra” – hangsúlyozza Sziráki Edit, a BNP Paribas Magyarország vállalati és tranzakciós finanszírozásért felelős ügyvezető igazgatója.

A kötvény a sláger

Nem kevesebb, mint 230 milliárd forinttal nőtt a piacon elérhető vállalatikötvény-állomány a pénzügyi válság 2008. végi kitörése óta Magyarországon – derül ki a legutóbbi statisztikákból. Ezzel immáron 550 milliárd forint fölött jár a teljes állomány. A statisztikák is jelzik, hogy a vállalati oldalon (is) jelentősen megnőtt az alternatív finanszírozási eszközök iránti érdeklődés. „A tőkepiaci finanszírozás szerepének folyamatos felértékelődését tapasztaljuk most már idehaza is” – erősíti meg a számok felrajzolta trendet Sziráki Edit.

Fejlődni persze bőven van hova, a nyugati pénzügyi kultúrával összehasonlítva a kelet-közép-európai régió lemaradása számottevő. Sziraki szerint, míg a tengerentúlon a vállalatok számára evidencia a kötvénykibocsátás, térségünkben ezek a kreatívabb finanszírozási megoldások egyelőre gyerekcipőben járnak de a változás jelei már látszanak.