Titkolózik az MNV a 13 milliárdról

2011.08.04. 13:43 Módosítva: 2011.08.04. 15:44
Az állami tulajdon növelésére szánt idei költségvetési pénzzel csaknem azonos mértékű összeget kapott múlt héten a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő az általános tartalékból. Azt, hogy mit terveznek belőle venni, egyelőre nem árulták el. Az eddigi keret túlnyomó részét már így is a Malévba öntötték, nem kizárt, hogy a nagy állami pénznyelő viheti el a most utalt 13 milliárdot is.

Nem árulja el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV), hogy mit készül megvásárolni abból a több mint 13 milliárd forintból, amit egy július végi rendkívüli költségvetési átcsoportosítással kapott. A hivatalos indoklás szerint a pénzt a cég az állami vagyon gyarapítására, illetve a tanácsadók, értékbecslők és jogi képviselők díjának kifizetésére használhatja fel.

Arról azonban, hogy pontosan milyen vásárlást tervez az MNV a hozzá utalt 13,204 milliárd forintból, a vagyonkezelő az Index kérdésére nem adott felvilágosítást, mindössze annyit közöltek, hogy a pénz az „év második félévben esetlegesen szükségessé váló, de előre nem tervezett kiadásainak fedezetéül szolgál.”

Az MNV-hez átcsoportosított összeg az idei kerethez képest is jelentős, az állam tulajdoni részesedések növelésére összesen csaknem összesen 17 milliárdot irányzott elő a költségvetés. Ebből 14 milliárd jutott az MNV-hez.

Állami vagyonszerzésre szánt keret 2011-ben:

Malév Zrt. 13 750 millió forint
Kopint-Datorg Zrt. 967 millió forint
Hungaroring Zrt. 500 millió forint
ERFO Nonprofit Kft. 400 millió forint
Kézmű Nonprofit Kft. 300 millió forint
Gödöllői Kir. Kastély Kft 203 millió forint
Főkefe Np. Kft 120 millió forint
OMSZI Nonprofit Kft 64 millió forint
Filmstúdiók 60 millió forint
Richter 386 millió forint

Az MNV "esetleg szükségessé váló, de nem tervezett kiadásról" szóló válasza így különösen érdekes annak fényében, hogy az idei költségvetésben eredetileg tervezett összegről láthatóan egészen pontos elképzelése volt a kormánynak és a vagyonkezelőnek.

Az idei évre eredetileg kalkulált 14,3 milliárd döntő hányadát ismét a Malév tőkehelyzetének rendezésére szánták, erre 13,75 milliárdot forintot költenek idén, ebből 7 milliárdot pedig máris felhasználtak. Az április 1-i közgyűlésen 2,5 milliárdos, a június 24-i közgyűlésen pedig 4,5 milliárdos tőkeemelésről döntöttek.

Bár biztosat a jelenlegi plusz források jövőbeli útjáról nem tudni, nem elképzelhetetlen, hogy annak egy része is a többségi magyar tulajdonban lévő légitársaságba vándorol, három év alatt már így is 80-100 milliárdot költöttünk a Malévra.

Az MNV-hez utalt pénz még tőkeemeléssel együtt is bőven fedezné a Malév orosz tulajdonban maradt ötszázalékos tulajdonrészének visszavásárlását. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, már tavaly a közelgő megállapodásról beszélt, ehhez képest a Szurgut 21,2 százalékos Mol-pakettjének visszavásárlásáról is hamarabb sikerült megegyezni, Malév-ügyben egy év alatt sem történt érdemi előrelépés.

Durván csökken a tartalék

A pénzt a kormány a költségvetésen belül teremti elő, a miniszterelnökségnél található általános tartalék terhére − ebből vonják el a szükséges részt. A tartalék összege így 49,5 milliárd forintra csökken. A tartalék mértékét eredetileg 90 milliárd forintban szabták meg, vagyis szűk három hónap alatt 40,5 milliárd forintot költött el a kormány. Az államháztartási törvény szerint az első félévben a tartalék 40 százalékát lehet elkölteni.