A növekedésünket is visszaveti a frank

2011.08.05. 13:13

Várhatóan jelentősen lassítják a magyar gazdaság növekedési ütemét a svájci frank erősödése miatt emelkedő törlesztési terhek - jósolták pénteki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, közben meredeken drágultak a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakciói. Az 5 éves magyar CDS-felár a péntek délelõtti kereskedésben 405 bázispontig, azaz 2009 márciusa óta a legmagasabb szintre emelkedett - írja a portfolio.hu.

A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzőinek pénteki becslése szerint 2008 vége óta a magyar háztartások svájci frankban denominált jelzáloghiteleinek törlesztési terhei 55 százalékkal emelkedtek, és e hitelek éves tőke- és kamatfizetési kötelezettségei jelenleg a magyar hazai össztermék (GDP) 1,7 százalékát teszik ki.

A JP Morgan elemzőinek számításai szerint a GDP-arányos adósságszolgálati teher 0,6 százalékponttal lenne alacsonyabb, ha a svájci frank nem erősödött volna 2008 óta.

A cég mindezek alapján úgy számol, hogy a törlesztési terhek emelkedésének fogyasztási hatása 0,75 százalékponttal csökkenti a magyar gazdaság növekedési ütemét a következő két negyedévben. A JP Morgan londoni szakértői így már csak 2,1 százalékos egész évi magyarországi GDP-növekedést várnak 2011-re.