Rekordhiány a költségvetésben

2011.08.05. 17:00

Jócskán túlléptük az éves hiánycélt, látszólag az ilyenkor szokásosnál is rosszabb állapotban van a költségvetés. A kép azonban csalóka, az 1500 milliárd forinttól alig elmaradó júliusi hiányt egyszeri tételek, főként a Mol-részvénycsomag megvásárlása torzítja. A hiány így is az éves terv (ez 1184 milliárd forint) 126 százaléka fölött van.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatás szerint a központi költségvetésnek júliusban 482 milliárddl több kiadása volt, mint tavaly ilyenkor. Ez a Mol-csomag megvásárlásából fakad – ez 500 milliárddal toldotta meg a kiadási oldalt –, enélkül a júliusi egyenleg is többletes lenne, ahogy ez általában ilyenkor lenni szokott – figyelmeztet a portfolio.hu elemzése.

Egyszeri tételek a következő időszakban is torzítják majd az egyenleget. Az NGM közleményében külön kiemeli, hogy a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból például érkezni még 528,8 milliárd forint. Pontosan emiatt a szaktárca továbbra is bízik abban, hogy a mostani elszállás ellenére tartható lesz az idei, 3 százalék alatti hiánycél.