Kirúgták a Vegyépszert a 86-os útról

2011.08.11. 10:45 Módosítva: 2011.08.11. 10:46
Szerződést bontott a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. (NIF) egy Vegyépszer vezette konzorciummal, amelyek feladata lett volna a 86-os főút Szombathely-Vát szakaszának felújítása és bővítése, írja a gazdaság.hu. A NIF az eddig elvégzett munkát kifizette, de most új közbeszerzést ír ki a munka befejezésének érdekében, amely így az eredeti tervekhez képest két és fél évet csúszik.

Szerződést bontott a NIF a NVE 86 Szombathely Konzorciummal, miután a konzorcium vezetője a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. nem teljesítette szerződésben vállalt kötelezettségeit a Szombathely-Vát útszakasz felújításával és bővítésével kapcsolatban – értesült a Gazdaság.hu. Információinkat a NIF Zrt. kérdésünkre megerősítette. Az állami sztrádaberuházó a válaszában leszögezte, hogy a konzorcium a vállalt kivitelezési munkák hét százalékát végezte el, aminek szerződés szerinti ellenértékét a NIF maradéktalanul ki is fizette a kivitelezőnek.

A Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. tájékoztatása szerint a konzorcium kiesése után új közbeszerzési eljárást kell kiírni a munka befejezésére. Ez ismereteink szerint legalább féléves procedúra, bár elképzelhető, hogy a NIF-ben már a szerződésbontás előtt megkezdték az új tender előkészítését, ami felgyorsíthatja a folyamatot. Ezzel együtt a NIF most a projekt 2013 év végi befejezését tartja lehetségesnek, holott az eredeti határidő idén június vége volt. Ennek tarthatatlansága már a tavalyi nagy esőzések után látszott, hiszen a kivitelezők a felázott talaj miatt sokszor meg sem tudták közelíteni a munkaterületet.

Ezzel párhuzamosan az év elején folyamatosan érkeztek a hírek a Nemzetközi Vegyépszer likviditási problémáiról, a Gazdaság.hu pedig kiszúrta, hogy a céget földarabolták, a hazai útépítési munkákat pedig kis alaptőkét átvevő projektcégekbe viszi ki a társaság. Arra a kérdésre, hogy a már kora tavasszal látható problémák ellenére indokolt volt-e mostanáig várni a szerződésbontással, a NIF válaszából az derült ki: a szerződést nem lehetett korábban felbontani a Vegyépszer körül kialakult zavaros helyzet miatt.

A Vegyépszer gondjairól feltehetőleg értesültek az alvállalkozók is, akiknek kifizetéséről nincs információ. A NIF a gazdaság.hu-nak küldött válaszaiból az derült ki, hogy a megrendelő az eddig elvégzett munkát maradéktalanul kifizette, így az alvállalkozóknak a kivitelezővel szemben kell érvényesíteniük követeléseiket. A NIF mindenesetre bízik abban, hogy a megrendelő nem ragad be pénzzel a projektben, mint írják, a konzorciummal szemben minden garanciális igényt érvényesítenek, utóbbiakra vonatkozó összes igényüket már korábban benyújtották.