Oszkó: A kormány elrontotta az adórendszert

2011.08.12. 10:29 Módosítva: 2011.08.12. 10:34
Oszkó Péter szerint pénzügyminisztersége idején hozott döntéseikkel hosszú távon is javították a költségvetés helyzetét, és nem hoztak olyan döntést, ami rongálta volna a költségvetési egyenleget. A PortfoLion Zrt. vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte: a korábbi hibákat meg kell beszélni, és nem szabad azokat politikai boszorkányüldözésre használni.

Azt, hogy költségvetési pálya és egy adósságpálya hogy halad, legjobban a költségvetés strukturális egyenlege mutatja - mondta Oszkó Péter az InfoRádió Aréna című műsorában. A volt pénzügyminiszter emlékeztetett: a Bajnai-kormány idején a költségvetés strukturális egyenlege jelentősen, nagyjából a GDP 4 százalékával javult, majd a kormányváltás után leromlott.

Rongálnak, de még leplepzik

Oszkó Péter szerint amit az Orbán-kormány az első évében az átmeneti intézkedésekkel elfedte a hosszú távú adósságpályát és költségvetési pályát rongáló lépéseket. A korábbi tárcavezető példaként az elrontott adórendszert elfedő különadókat említette.

A kormány arról beszél, hogy a belső gazdaságot segítő pályát választott, de pont az ellenkezője az igaz, és ez hiba volt - vélekedett. Oszkó Péter szerint beigazolódni látszanak azok a jóslatok, amelyek a belső fogyasztás visszaesését vetítették előre.

A volt pénzügyminiszter nem tart az államadósság mértéke miatti utólagos felelősségre vonástól. Oszkó Péter azt mondta: ha valamit nem követett el, azért visszamenőlegesen sem büntethető meg. A Bajnai-kormány nem hibáztatható az államadósságért, nem felelősségre vonást, hanem bizonyos mértékben elismerést érdemelne az adósságprobléma kezeléséért.

Oszkó Péter szerint a Bajnai-kormány hat százalékos recesszióban vette át az országot, és növekedési pályán adta át. A volt pénzügyminiszter hangsúlyozta: nem szabad úgy tenni, mintha nem történtek volna hibák az elmúlt időszakban, de ezeket nem szabadna politikai boszorkányüldözésre használni.

Ellenzékben a Fidesz nem küzdött az adósság ellen

A PortfoLion Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy hibák nem csak a Gyurcsány-kormány alatt történtek, nem lehet egy személyt felelőssé tenni. Akkor az ellenzék nem segítette az adósság leszorítását, és az önkormányzati szektor is komoly felelősséget visel - tette hozzá.

A jegybank Oszkó Péter szerint többször is figyelmeztette a szabályozót a devizakitettségből fakadó problémákra. A volt pénzügyminiszter elismerte ugyanakkor, hogy a 2006-2008 közötti időszakban, amikor a devizahitelek a legnagyobb növekedést produkálták, az akkori kormány nem vállalta be, hogy korlátozza ezek felvételét.

Az akkori kormánypárt már minden politikai kockázatot került, ami hiba volt, de nem látták előre, hogy ez ekkora adósságcsapdába tereli az országot - emelte ki. Oszkó Péter kifejtette: ennek lett az eredménye, hogy egy fogyasztásra éhes, átgondolatlan cselekedetekre hajlamos, alacsony pénzügyi kultúrájú lakosság ekkora adósságállományt volt képes felhalmozni egy versengő bankrendszer és egy korlátozott cselekvési képességű politikai irányítás mellett.

Az adósmentő programsorozat első lépéseként a Bajnai-kormány idején rendelték el a nemfizető adósok lakásainak árverezési moratóriumát. Oszkó Péter szerint ez a lépés átmenetileg nem volt indokolatlan, de túl hosszúra nyúlt. A volt pénzügyminiszter szerint addig lett volna szükség a moratóriumra, amíg egy minden elemében ismert adósmentő-program összeáll.