Simon, Szimonetta
-1 °C
15 °C

A Fellegi-tárcának nem a Mol ára fontos

2011.08.12. 12:15

"A kormány Magyarország hosszú távú gazdasági stabilitását szem előtt tartva felelősen gazdálkodik a nemzeti vagyonnal, a közösség érdekeit figyelembe véve törekszik annak gyarapítására és a stratégiai jelentőségű vállalatok magyar tulajdonban való megtartására" – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pénteken.

Ellenzéki pártok korábban azt rótták fel a kormánynak, hogy eltőzsdézi az adófizetők pénzét: tavasszal 22 400 forintért vette a papírokat, míg most 16 400 forint körül jár az árolyam. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi tőzsdei értéke nagyjából 150 milliárd forinttal alacsonyabb, mint a vételára volt.

"A kormányt nem a rövidtávú pénzügyi és politikai haszonszerzés, hanem a hosszú távú stratégiai gondolkodás vezette a Mol részvénycsomagjának visszavásárlásakor. A kormány továbbra is arra törekszik, hogy gyarapítsa a nemzeti vagyont és megerősítse az állam tulajdonosi szerepét a nemzetgazdasági szempontból stratégiai jelentőségű vállalatokban" – hangsúlyozta közleményében az NFM.

Szerintük veszteség csak akkor keletkezne, ha a kormány felelőtlenül kezdene el kereskedni a tőzsdén a részvényekkel, ami azonban ellentétes a kormány szándékaival. Azt írják: a Mol részvények az európai olajvállalatokhoz képest továbbra is jól teljesítenek. Az elemzők előrejelzése szerint hosszú távon biztatóan magas, 25 000 forint feletti célár valószínűsíthető.

"A tőzsdei vállalatok részvényeinek jelenlegi árzuhanását a nemzetközi pénzpiac válsága idézte elő, a globális pénzügyi- és tőkepiaci folyamatok befolyásolása pedig kívül esik a kormány hatókörén" - írta a minisztérium.

Több mint két hónap telt el azóta, hogy Orbán Viktor bejelentette a 21,2 százalékos, 1,88 milliárd eurót érő Mol részvénycsomag visszavásárlását, a pakett további sorsa azonban továbbra is homályban van, az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok és információk között nem egyértelmű, hogy mi a kormány valódi célja a részvényekkel.