Pénzemberek páratlan pánikban

Ez történt a gazdaságban az év 32. hetében

2011.08.13. 23:30 Módosítva: 2011.08.13. 23:32
Két éve nem látott indulatok szabadultak el a héten, a tőzsdéket valóságos pánik uralta, a félelem a magyar papírokat is megtépázta, volt, amit történelmi mélypontra lökött. A frank ára majdnem 30 forintos sávban mozgott, és 273 forint is volt a héten, az aranyár 1800 dollár fölé kúszott.

Bár a piac nyugodtnak már a korábbi hetekben sem volt mondható, miután múlt héten pénteken az amerikai tőzsdezárás után az S&P lerontotta az Egyesült Államok legjobb adósságbesorolását, elszabadultak az indulatok.

A hétfői amerikai kereskedésben tíz százalékot zuhantak a mutatók, és Ázisa is erős mínuszba fordult, ehhez hasonló pánikhangulat a 2008-2009-es pénzügyi válság óta nem volt. Az Európai Központi Bank, hogy útját állja a zuhanásnak, bejelentette: bevett gyakorlatától eltérően spanyol és olasz államkötvényeket vesz, hogy helyreállítsa a piac bizalmát.

A piaci szereplők kedden újabb likviditásserkentő intézkedés bejelentését várták a Fedtől, miután az elmaradt, a pánik tovább erősödött, a tőzsdék esni kezdtek. A frank árfolyama kedden történelmi csúcsra, 273,12 forintig erősödött, ezután viszont olyan gyorsan stabilizálódott a forint, hogy a piacon az MNB forinterősítő lépéséről pletykáltak.

Az európai adósságválsággal kapcsolatos félelmek mindeddig csak kisebb pofonokat adtak a Budapesti Értéktőzsdének, az első igazi, bevitt ütést ezen a héten kapta, a BUX kedden és szerdán összesen 10 százalékot veszített értékéből. Ebben - az eddigi negatív hírek mellett - közrejátszhatott az is, hogy kedden leminősítették Ciprust, majd a piacon egy esetleges francia leminősítés híre terjedt el futótűzként.

 

Volt olyan nap a tőzsdén, amikor az OTP és Mol kereskedését fel kellett függeszteni, míg az MTelekom 465 forinton történelmi mélypontra zuhant. Az OTP-részvény a 3852 forintos szintig süllyedt a héten, a Mol másfél éves mélypontra került szerdán. Bár a hét második felében némileg ugyan korrigáltak, nem adtak okot a derűre. Pénteken végül 18 032,6 ponton zárt a budapesti részvényindex. A vezető részvények közül az OTP 4200 forinton fejezte be a kereskedést, a Mol 16 400 forinton zárt.

Nagyot bukott így a magyar állam is, a 22 400 forintos darabáron a Szurguttól megvásárolt 21,2 százalékos pakett piaci értéke mintegy százötven milliárddal ér kevesebbet. Az NFM közölte, nem rövidtávú pénzügyi haszonszerzés motiválta őket a vásárláskor.

   31. heti záró  32. heti záró
BUX  19 733
18 032
OTP 4690 4200
Mol 18 300
 16 400
Richter 36 090
34 400
Magyar Telekom 526 490

A részvénypiaci zuhanás és a rekorderős svájci frank okozta kockázatok ellenére a magyar államkötvény-aukciókon folyamatosan erős a kereslet. Kötvénykereskedők egyre többet beszélnek egy titokzatos vevőről, aki nem biztos, hogy nyugatról érkezett.

A világ általános félelmei természetesen csúcsra húzták a biztosnak vélt befektetési eszközöket, miután a dollárba vetett bizalom az amerikai leminősítéssel megingott, elsősorban az aranyat és a frankot találták meg, a héten mindkettő csúcsokat döntögetett, az arany árfolyama 1800 dollár fölé is ment, a frank pedig csaknem paritásba került az euróval.

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Ez pedig már Svájcnak is fáj, kétéves mélypontra esett a svájci fogyasztói hangulatindex, jelezve, hogy az ország gazdaságára is komoly hatást gyakorol a frank erősödése. Szerdán közleményt adott ki a svájci jegybank, ami szerint különböző intézkedésekkel pénzt pumpál a piacokra. A hírre a frank gyengülni kezdett, majd nem sokkal később a korábbi szint közelébe tért vissza. Csütörtökön bejelentették, az Európai Központi Bank és a Svájci Nemzeti Bank közös intézkedésekkel árfolyamsávot hoz létre, és ezen belül tartják a frank-eu árát, ennek köszönhetően forintban 247 alá ment a frankárfolyam, és az euróval szemben is visszaállt az 1,1 fölötti szint.

    Nemcsak a svájci cégek, hanem a frankhitelesek is fogják a fejüket, a devizahiteles törlesztések terhei negyedév alatt 20-25 százalékkal emelkedhetnek. Nem csoda, ha sokan választják az átmeneti megoldásnak tekinthető, pénteken indult árfolyamrögzítéses rendszert, a 180 forinton rögzített franknak később még nagy ára lehet, a pillanatnyi összeomlás ellen azonban segíthet.

    Részletbefagyasztó-kalkulátor

    • Hitel devizaneme
    • Utolsó havi törlesztőrészlet CHF
    • A fix árfolyamos törlesztőrészlet devizában 0
    • Milyen átlagos piaci árfolyamra számít a következő 3 évben? / 1 CHF
    • Piaci árfolyamon ennyi lenne a törlesztő 0
    • Veszteségszámla (fix és piaci árfolyam havi különbözete) 0
    • Melyik hónapban csatlakozik az otthonmentő csomaghoz?
    • A veszteségszámlán keletkező tőketartozás 0
    • Éves kamat
    • Havi kamat 0
    • Felkamatolt tőketartozás 0

    Közben elemzők lassan már nem arról beszélnek, hogy lesz-e válság, vagy nem, hanem arról, hogy az elérheti-e a 2008-as visszaesés mértékét, vagy enyhébb lesz annál. Brüsszel ugyanakkor nem lát válságot. "Korai lenne válságként értékelni a jelenlegi piaci fejleményeket" - mondta Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője kedden Brüsszelben. "Nem vagyok benne biztos, hogy néhány nehéz napból azt a következtetést kellene levonni, hogy bármiféle válság van kialakulóban" - hangsúlyozta Bailly.