Készül a gáztőzsde koncepciója

2011.08.14. 08:00

A gáztőzsde koncepcióján dolgoznak a piaci szereplők, várhatóan október elején kapja meg a Magyar Energia Hivataltól az engedélyt a tőzsde létrehozására alapított CEEGEX (Central Eastern European Gas Exchange) Zrt. - nyilatkozta Medveczki Zoltán, a HUPX vezérigazgatója.

A jogszabály szerint legkésőbb 2013. január elsején megnyíló gáztőzsde a Magyar Villamos Művek közvetett tulajdonában lévő áramtőzsde, a HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt. infrastruktúráját használja. A CEEGEX a HUPX 100 százalékos tulajdonú leányvállalataként alakult meg. A CEEGEX Zrt.-ben kap majd részesedést a Mol csoporthoz tartozó FGSZ Földgázszállító Zrt., amely jelenleg napi földgáz és kapacitáskereskedelmi piacot működtet. Ezt majd a gáztőzsdébe olvasztják - mondta Medveczki Zoltán.

A HUPX vezérigazgatója szerint a kedvezőbb költségek miatt a szükséges 200-250 millió forint beruházás 3-4 év alatt térül meg.

A tőzsdének a gázárra gyakorolt hatásáról szólva Medveczki Zoltán elmondta, hogy amennyiben a gáztőzsde sikeres lesz, elkerülhetetlenné válik, hogy a hosszú távú gázvásárlási szerződésekben a tőzsdei árakat figyelembe vegyék. Az azonnali piaci árak csökkentették a hosszú távú szerződések gázárait - magyarázta a vezérigazgató. Egy likvid tőzsde kínálatot hozhat a piacra, aminek szintén árcsökkentő hatása lehet - tette hozzá.

A tőzsde várhatóan új szereplőket csábít majd a magyar piacra - mondta Medveczki Zoltán. Azt most nehéz megítélni, hogy a magyar gázpiac mennyire érett. Ezen a piacon jóval kevesebb a szereplő mint az áramszektorban. Igaz, eltérő a jogi helyzet is. Villamos energiát ugyanis korlátozott kereskedelmi engedéllyel külföldön alapított cég is végezhet Magyarországon, míg a gázkereskedelmet itt  bejegyzett vállalkozás folytathat.

A térségben csak Bécsben működik gáztőzsde. Ha sikerül a gázpiaci szereplőknek összefogniuk, akkor - Medveczki Zoltán megítélése szerint - Magyarország földrajzi elhelyezkedése miatt jó lehetősége van a magyar gáztőzsdének a régiós vezető szerepre.