Előkerült százezer hektár föld

2011.08.15. 07:40

Elkészült az állami földvagyon-audit, amely szerint 100 ezer hektárnyi termőföld és 25 ezer ingatlan nem volt nyilvántartva a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél, a földek mintegy 30 százalékán pedig teljesen más művelést folytatnak, mint ami a földbejegyzéseken szerepel - írta a Magyar Hírlap hétfőn a birtokába került dokumentum alapján.

A lapnak Farkas Imre, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára elmondta, hogy a jogi audit augusztus végéig tart, de a pontos nyilvántartás már elkészült. A szóban forgó 100 ezer hektárt elhanyagolt állapotban találták a szakemberek, azokra soha nem kötöttek haszonbérleti szerződést. Az államtitkár óriási luxusnak nevezte azt, hogy a kétmillió hektárra tehető állami földvagyon öt százalékáról eddig semmilyen információval nem rendelkeztek.

Megdöbbentőnek nevezte, hogy a területek 30 százaléka osztatlan közös tulajdonban van, s mint mondta, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet célja, hogy ezt megszüntesse, rendezze a jogi hátteret. Ez a munka Farkas Imre szerint 2-3 évig is eltarthat.

A nemzeti földvagyon teljes átvilágításával a rendteremtés mellett az is a cél, hogy valamennyi állami tulajdonban lévő földet hasznosítsanak, ezért a szervezet tartós haszonbérleti pályázatok formájában adja ki művelésre az eddig ideiglenesen hasznosított vagy használaton kívüli földeket. Az első nagyobb pályázati csomag szeptember 10-re várható, amelyben mintegy 60 ezer hektárnyi terület kerülhet a gazdákhoz. Farkas Imre elmondta, hogy a hosszú távra szóló, piaci árakat biztosító pályázatokon óriási eséllyel indulnak a kis és családi gazdaságok, illetve a helyben lakók.

A Magyar Nemzet kérdésére az államtitkár elmondta azt is, hogy folyamatban van a korábbi szerződések vizsgálata, s visszásságok esetén azokat megszüntetik, illetve újratárgyalják.